друкувати


Сир і ковбаса: Біологічна "зброя" вітчизняного виробництва

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-27 05:11:07
Прострочене, несмачне, дороге….Кияни нарікають на якість продуктів в магазинах і на ринках. Від початку року до столичного управління захисту прав споживачів надійшло 500 скарг лише на м'ясо-молочні харчі. 50 претензій стосується ковбаси.

Ми не довіряємо виробникам ковбаси. Кажуть: там не має м’яса, зате купа всього іншого. Від початку року до столичного управління захисту прав споживачів 50 разів скаржились на цей продукт. Найчастіше нарікають на те, що під виглядом свіжого підсовують прострочений продукт.

"З 50 скарг на ковбасу, приблизно 10% стосується отруєння внаслідок споживання цього продукту", - каже Сергій Кияниченко, начальник столичного управління з питань захисту прав споживачів.

Контролери закупили 6 зразків ковбаси різних виробників. Дорогої, середньої ціни та дешевої. На одній з перевірених яток ринку натрапили на просто вбивчу ціну: 13-17 гривень за кілограм. Це при вартості м’яса 40-50 гривень за кілограм. Заразом шокували і інгредієнти "економ-продукту".

"У складі вказано багато чого: м’ясо куряче, свинина, яловичина, емульсія зі шкірки свинячої, вода питна, крохмаль, крупа манна, молоко, білок тваринного походження, білок соєвий гідратований, сіль, стабілізатори, оксиданти і так далі", - читає на етикетці Юлія Безпалько, спеціаліст відділу продтоварів управління з питань захисту прав споживачів. І додає: "Якщо чесно, я б таке не їла".

Якщо щодня снідати такою ковбасою з часом отримаєте виразку і ще купу хвороб. Каже Ігнат Матасар, професор гігієни харчування національного медичного університету ім. О. О. Богомольця: "Ми менше насичуємо свій організм продуктами з таким складом. Якщо з’їмо 50 грамів цієї ковбаси, то за півгодини ми знову захочемо їсти. Тому що не доотримаємо ні жирів, ні білків, ні вуглеводів. При поганому харчуванні ми будемо хворіти частіше і це може перейти в хронічні захворювання".

В іншій ятці вартість продукту - від 30 грн за кілограм. Виробник на етикетці переконує про вміст м'яса. Хоча не гребує і домішками. Проте дивує спосіб, яким закупівельники вибирають собі постачальника. На смак.

"Нам привозять виробники, ми дегустуємо, а далі ухвалюємо рішення. Потім дивимось що люди більше купують, те й замовляєм у виробника", - каже Людмила, продавець ковбаси. "У нас є ветеринарний висновок виробників. Тому претензії мають йти на м’ясокомбінат. Ми ж не можемо гарантувати якість і склад продукту".

Контролери ж кажуть, якщо до продукту будуть претензії, відповідатимуть всі.

"У нас закон cпередбачає солідарну відповідальність і реалізаторів, і виробників", - заперечує продавцю Сергій Кияниченко, начальник столичного управління з питань захисту прав споживачів.

Проте пошук м'яса в ковбасі - не головна мета перевірки. Оскільки немає норм, які б чітко регламентували його вміст. Їхнє прийняття під тиском виробників уряд відкладає уже кілька років. Ковбасу перевірятимуть на відповідність технічним умовам. Тобто – рецепту, які складають самі ж виробники. І якщо там написано лише 20% м’яса, а все інше – соя, ароматизатори і таке інше, порушенням це не є. Порушення, коли про це не написано на етикетці.

"Якщо виявиться барвник, який не зазначено. Це вже буде порушення".

У нас 70% виробників працюють за технічними умовами. І лише 30% намагаються працювати за ДСТУ, які жорстко регламентують склад м’яса. Наразі вони є необов’язковими.

А ще контролери вирішили пошукати в ковбасі генно-модифіковані організми.

"Якщо в лабораторії підтвердять, що у ковбасі є ГМО, ми будемо надавати припис про заборону реалізації продукту, а з виробниками судитимемося", - каже Сергій Дроботун, заступник начальника столичного управління з питань захисту прав споживачів.

Проте на підставі чого – не зрозуміло. Запровадження маркування ГМО в Україні відтермінували, а сировину з його вмістом використовувати не заборонено.

До речі, сир, який відібрали на тестування два тижні тому, управлінці забракували. Виробник писав на етикетці, що продукт винятково з молока, у лабораторії ж виявили: понад 50% сировини – рослинні жири. "Ми повторно перевіримо сир цих виробників, але інших дат та інші партії. Якщо і там будуть рослинні жири, ми заборонимо реалізовувати цей продукт на території Киева", – каже Сергій Дроботун, заступник начальника столичного управління з питань захисту прав споживачів

Проте перевірили лише 5 зразків. В Україні ж 40 виробників сиру. Кожен щонайменше робить по 5 сортів. Перевірити всіх не має можливостей. Держава цьогоріч не виділила кошти на контрольні перевірки. А лише дослідження, проведені за державний кошт є підставою для початку розслідування і покарання недобросовісного виробника.

Контролери радять купувати м'ясо-молочні продукти у великих магазинах. Бо вони працюють з виробниками напряму. І, як правило, з великими. Ті бережуть свою репутацію. До продуктів відомих і великих виробників у контролерів найменше претензій, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі