друкувати


Енергетична дружба Росії і Туреччини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-27 04:32:05
Росія візьме участь у проекті нафтопроводу Самсун - Джейхан і побудує НПЗ в Джейхані. Про це заявив міністр енергетики Росії Сергій Шматко.

Росія отримає потужності з вивезення нафтопродуктів на додачу до експорту сирої нафти. Таким чином, енергетична співпраця Росії і Туреччини поглиблюється. Раніше з'явилися плани про форсування будівництва "Південного потоку". Паралельно з економічними цілями обидві країни мають і політичні, повідомляє Взгляд.

Росія і Туреччина побудують нафтопереробний завод в Джейхані. Про це, як повідомляє "Інтерфакс", заявив міністр енергетики Росії Сергій Шматко.

"Нас надихає в переговорах з Туреччиною, що прийнятий пакет документів (по нафтопроводу Самсун - Джейхан), ми хочемо побудувати там НПЗ, щоб торгувати нафтопродуктами", - цитує чиновника агентство.

Нафтопровід з чорноморського порту Самсун до розташованого на березі Середземного моря Джейхан також називають Трансанатолійскім. Його довжина - 555 км, передбачається, що по ньому можна буде перекачувати сиру нафту з Росії та Казахстану в обхід проток Босфор і Дарданелли.

Як повідомлялося раніше, з боку Росії в проекті можуть взяти участь Роснефть і Транснефть.

Витрати на проект оцінюються в 2 млрд доларів, планується, що трубопровід буде зданий в 2012 році.

Варто зауважити, що це далеко не єдиний енергетичний проект, який зараз спільно реалізовують ці країни. Так, днями прем'єр-міністри Росії та Італії говорили про плани форсованого початку будівництва газопроводу "Південний потік" (який має пройти з Новоросійська до Італії по дну Чорного моря в тому числі через економічну зону Туреччини). У цьому їх підтримав турецький прем'єр Реджеп Таїп Ердоган.

"Можна говорити про тактичний союз між Росією та Туреччиною, в якому кожна країна вирішує свої проблеми", - упевнений провідний експерт Центру політичної кон'юнктури Дмитро Абзалов. За його словами, для Туреччини участь Росії в Трансанатолійскому проекті - ще одна можливість тиску на Євросоюз.

Наша країна, вважає Абзалов, у такий спосіб чинить тиск на незговірливих транзитерів у Південній та Східній Європі. Раніше пропонувалося вирішити проблему завантаженості проток за допомогою нафтопроводу по території Болгарії і Греції (Бургас - Александруполіс). Однак влітку на парламентських виборах у Болгарії перемогла права партія, яка засумнівалася в ефективності проекту.

"У Росії немає потужностей з вивезення нафтопродуктів, на відміну від сирої нафти, тому будівництво заводу в Джейхані зрозуміло", - відзначив начальник аналітичного відділу ІК "Атон" В'ячеслав Бунька.

"Втім, у даному випадку політичні мотиви домінують над економічними", - додає Бунька.

Обговорити на форумі