друкувати


Золото залишиться в Росії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-27 03:11:03
Гохран РФ поки не буде продавати дорогоцінний метал із запасів за кордон.

Після того, як ЗМІ стало відомо про підготовку до продажу за кордон великої партії золота, в Гохрані (Державна установа з формування Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння Російської Федерації, зберігання, відпуску і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння) вирішили почекати з торгівлею дорогоцінного металу. Через витік інформації продаж в зазначені терміни і у вказаних формах не відбудеться, заявив у вівторок заступник глави Алмазювелірекспорта Сергій Гірський. Нові терміни називати він не став, мабуть, щоб не давати приводу для нових розмов, повідомляє Взгляд.

Росія, яка планувала до кінця 2009 року поставити на світовий ринок 20-50 тон золота із запасів Гохрана, не буде цього робити через витік інформації про плановану продажу. Про це повідомляє Reuters з посиланням на заступника голови Алмазювелірекспорта Сергія Горнова.

"Через витік інформації продаж в зазначені терміни і у вказаних формах не відбудеться. У названі журналістами терміни продажу не буде", - заявив заступник глави відомства, через яке державний Гохран експортує дорогоцінні метали і камені.

Нові терміни Гірський при цьому не уточнив.

Минулого тижня джерело, знайоме з рішенням уряду, повідомило, що Гохран хоче в листопаді-грудні 2009 року поставити на ринок 20-50 тон золота, що еквівалентно 0,5-1,25% світового річного попиту.

Газета Взгляд також писала, що Гохран Росії цього року вперше з часів Радянського Союзу продасть за кордон велику партію золота.

За рішенням уряду (підписаного на початку року), Гохрану в поточному році дозволено продати дорогоцінних металів на суму до 44,4 млрд рублів, що за поточними цінами еквівалентно приблизно 1,4 млн унцій золота (44 тони).

Експерти вважали, що рішення про продаж в першу чергу викликано бажанням мати більш ліквідний капітал, ніж золото чи коштовні камені. Тим більше що й продавати зараз вигідно - останній місяць ціна золота не опускається нижче рекордних 1000 доларів за унцію.

Кошти від операції повинні були піти на поповнення державної скарбниці. Нагадаємо, що дефіцит бюджету на 2010 рік запланований у розмірі 6,8% ВВП.

Витрати держскарбниці перевищать її доходи майже на 3 трлн рублів. Тому держава намагається всіма можливими способами розширити дохідну базу бюджету.

Втім, деякі аналітики припустили, що "золота торгівля" може мати під собою й інші причини.

"Не виключено, що існують невідомі широкому загалу внутрішні домовленості між центральними банками або між провідними країнами в рамках МВФ про те, щоб підтримати ринок золота і не допустити ажіотажного зростання попиту і, як наслідок, ціни", - розповів Взгляд аналітик ФГ "Калита-Финанс" Олексій Вязовський.

На підтвердження своїх слів нагадаємо, що зовсім недавно Міжнародний валютний фонд виставив на продаж 400 тон золота зі своїх запасів.

Обговорити на форумі