друкувати


За кермо напідпитку: Нюанси закону

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-26 04:48:10
Мін'юст зареєстрував спільний наказ МВС та МОЗ про порядок виявлення тих, хто керує автомобілем, перебуваючи в нетверезому стані. Головне нововведення - можна їздити, маючи в крові до 0,2 проміле (0,0002 г/л, для цього достатньо випити 20 грамів горілки або склянку пива) алкоголю, раніше було 0 проміле.

"Ця зміна в інструкцію може внести сум'яття в уми тих, хто за кермом, - вважає лікар-нарколог наркодиспансеру Київської області Владислав Нестеренко. - Якщо раніше водій знав, що пити за кермом не можна, то тепер деякі почнуть розраховувати: мовляв, при моїй масі в 80 кілограм можу випити келих пива і буде 0,2 проміле, тому можна сідати за кермо. Це серйозний ризик, тому що в крові людини завжди є певна кількість спирту (до 0,07 проміле), який виходить від розщеплення, наприклад, вуглеводів. У сумі з випитим пивом або горілкою буде перевищення вмісту алкоголю. Сідати за кермо після 100 грамів горілки можна не раніше ніж через 4 години ".

Начальник департаменту ДАІ МВС України генерал Сергій Коломієць пояснює, показники підвищили для того, щоб гарантовано захистити водія в суперечливих ситуаціях при визначенні - п'яний він чи ні, адже старі прилади-індикатори ( "трубочка" в яку водія просили подути) показували, що спирт в організмі є, незалежно від його складу.

"Пити за кермом, як і раніше не можна, але людина може приймати спиртовмісні ліки, виписані лікарем (наприклад, корвалол від серця або сік подорожника на спирту при захворюваннях шлунку – Ред.), А цифровий прилад для визначення вмісту алкоголю в крові покаже, що в ній є спирт, - каже Коломієць. - Тепер при показаннях до 0,2 проміле водій вважається умовно тверезим", повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі