друкувати


Навіщо українці перейшли на зимовий час

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-26 04:31:46
В даний час переведення стрілок годинника на одну годину з метою гармонізації відліку часу здійснюється відповідно до рекомендацій Європейської комісії ООН на території всієї Європи і навколишніх її країн, а також у США, Канаді - всього в 110 державах.

У колишньому СРСР з 1917 р. до 1930 р. щорічно на літній період стрілки годинника переводяться на годину вперед, а восени знову ставилися відповідно до поясним часом. Декретом уряду від 16 червня 1930 за всій країні було встановлено літній час на весь рік, отримала, на відміну від поясного часу, назва декретної. З 1 квітня 1981 з економічних міркувань знову відновлена практика переведення часу на годину вперед по відношенню до раніше прийнятого декретні. Таким чином, з 1981 р. в СРСР влітку було подвійний літній час (він називався московським).

У 1990 р. декретний час було скасовано на території Української РСР. Відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 13 травня 1996 р. № 509 на всій території України в останню неділю березня о третій годині за київським часом запроваджується літній час переведенням стрілок годинника на одну годину вперед, а в останню неділю жовтня о четвертій годині стрілки годинника переводяться на одну годину назад.

До цих пір на цю тему ведуться дискусії. Деякі медики вважають шкідливим для здоров'я переведення стрілок годинника. За оцінкою ряду експертів, близько 10-15% населення перехід на літній час може сприйняти болісно.

За підрахунками енергетиків, економія електроенергії становить 2%. Обчислення часу - деяка умовність, прийнята людством, хоча вона і обумовлена ритмами життя на Землі, які задаються річним і добовим рухом нашої планети навколо Сонця (рік, день і т.д.). Протягом багатьох століть кожна країна жила за своїми годинниковим правилами, в основі яких був місцевий сонячний час даного меридіана. Це створювало великі труднощі в навігації і транспортного сполучення країн.

Порядок в обчисленні часу був введений 125 років тому. Розділити всю Землю на часові пояси по 15 градусів в кожному, а за нульову лінію взяти Грінвіцький меридіан - середину нульового поясу - запропонував канадський інженер-зв'язківець Сенфорд Флемінг. Всередині поясу час приймається всюди однаковим, а на кордоні переводять стрілки на годину вперед або назад. В 1883 р. ідею Флемінга прийняв уряд США, а в 1884 р. на міжнародній конференції у Вашингтоні 26 країн підписали угоду про часових поясах і поясному часу. Часовий пояс визначається номером довготи, відлічуваний від нульового меридіана Гринвіцького. Майже вся Україна лежить у другому часовому поясі, його центральний меридіан проходить майже через Київ, тому справедливо вважати, що Україна живе за "київського" часу.

Крім того, на цій конференції було прийнято рішення про єдиний для всіх країн всесвітньому часу, який використовується в науці, техніці, космонавтика. За всесвітній час було прийнято за Гринвічем середній сонячний час. У сучасну епоху цей час має назву "всесвітньо координованого часу", в його основі лежить точна атомна секунда (з 1967 р.) і воно координується з добовим обертанням Землі. Сигнали точного часу поширюється на весь світ в системі, прив'язаною до всесвітнього координованого часу. Поясний київський час відрізняється від всесвітнього координування часу рівно на дві години, а літній - на три години, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі