друкувати


23 жовтня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-23 03:29:38
Угорщина відзначає День початку революції і визвольної боротьби 1956 року і проголошення Угорської Республіки (1989). Таїланд - День Чулалонгкорна - вшановування Короля Рама V (династія Чакрі). Завдяки його таланту дипломата, Таїланд уникнув колонізації. Крім того, цього дня в 1991 році розпущений КДБ СРСР.

Сьомі роковини теракту на Дубровці. Слова "Норд-Ост" вже давно не асоціюються з мюзиклом. Вони асоціюються з кров'ю, болем і жахом. Того вечора на сцені театру головну роль зіграли терористи. Весь світ стежив за кривавою виставою, фіналом якої стала смерть.

Сім років тому, ввечері, 23 жовтня 2002-го, озброєна група з 40 осіб увірвалася в будівлю Театрального центру на Дубровці, коли там починалася друга дія мюзиклу "Норд-Ост". Терористи захопили в заручники 912 людей, у тому числі жінок і дітей. Вимоги терористів звичні: традиційне виведення військ з Чечні і референдум. Увечері 26 жовтня, коли спецслужби отримали інформацію про те, що терористи почали розстрілювати заручників, почався штурм. У будівлю пустили усипляючий газ, а потім туди ввірвалися спецназівці.

Більша частина заручників була врятована в результаті спецоперації. Проте трагедія все ж забрала життя 129 людей. Вони загинули від дії застосованого для миттєвого знешкодження терористів газу. Суперечки з приводу того, що відбувалося в Театральному центрі на Дубровці в останні двадцять хвилин, не вщухають й нині. Офіційна версія виглядає таким чином: терористи почали розстрілювати заручників, що і спровокувало штурм. Проте є і інший варіант: спецслужби навмисне придумали цю версію, щоб виправдати можливі втрати серед звільнених людей і помилки в своїх діях...

Аслан Масхадов заявив, що непричетний до захоплення заручників у театральному центрі на Дубровці і звинувачує у кровопролитті російську владу, сказавши, що дії російських військ в Чечні привели народ до відчаю.

На думку Новодворської, "повідомлення про розстріл заручників чеченським загоном - безпардонна брехня". "За право продовжувати війну, за право сіяти смерть - ось за що боролася наша влада в ці дні", - підкреслила вона.

Православні: Абросим (Амвросій), Андрій, Євлампій, Євлампія.

Католицькі: Іоанн, Северин, Федір.

Цього дня:

4044 р. до н.е. За підрахунками ірландського архієпископа Джеймса Асшера, цього дня була створена людина.

787 Уселенський собор християнської церкви встановив порядок вшанування ікон, що зберігся понині.

1545 Українські козаки, вийшовши в море на 32-х чайках (безпалубний плоскодонний човен), підійшли до турецької фортеці Ачи-Калі (Очаків) і захопили її.

1689 Англійський парламент прийняв Білль про права. Білль законодавчо обмежував права короля і встановлював низку важливих демократичних свобод, у тому числі свободу совісті.

1859 У Києві відкрита перша недільна школа.

1947 Вперше лауреатами Нобелівської премії стало подружжя. Вихідцям з Австрії американським біохімікам Герті і Карлу Корі "за відкриття каталітичного перетворення глікогену", була присуджена премія з фізіології і медицини.

23 жовтня народилися:

1491 Ігнатій Лойола (або 24.12.1491-31.7.1557), засновник ордена єзуїтів, католицький святий.

1818 Пров Садовський /Пров Михайлович Єрмілов/(1818-28.7.1872) актор Малого театру, перший представник трьох поколінь акторської сім'ї, що грав у перших виставах усіх п'єс О.М.Островського.

1920 Джанні Родарі (1920-15.4.1980), італійський дитячий письменник ("Пригоди Чиполіно", "Чарівний голос Джельсоміно").

1925 Георгій (Єгор) Борисович Щукін (1925-17.08.1983), кінорежисер, художник.

1926 Шрі Сатья Саї Баба, сучасний святий, Вчитель.

1931 Діана Дорс, американська актриса.

1940 Пеле /Едсон Арантес ду Нассименто/, людина, удостоєна вищого футбольного титулу - "король футболу", єдиний футболіст, що став у складі своєї національної збірної триразовим чемпіоном світу (1958, 1962, 1970); найрезультативніший нападаючий в історії футболу, міністр у справах спорту Бразилії (з 1995), кіноактор і бізнесмен - народився в глухому бразильському селі. В метриці було записано, що Пеле звуть Едісон і народився він 21 жовтня, але сам футболіст вважає, що ці дані неправильні.

1956 Віра Глаголєва, актриса, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі