друкувати


Чого дорожчають нафтопродукти?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-22 05:10:20
Ціни на нафтопродукти знову ідуть вгору. Після того, як у вересні бензин подешевшав більше, ніж на 50 копійок, тепер на українських АЗС спостерігається не суттєве, проте його подорожчання. Експерти ж прогнозують, що вартість нафтопродуктів продовжуватиме зростати.

Особливо це стосується дизельного палива, оскільки з 1 липня акциз на нього збільшиться.

У вересні літр 95 бензину подешевшав з майже 8 гривень до 7. 40. Але, протягом цього тижня його вартість зросла приблизно на 10 копійок.

Подорожчання нафтопродуктів в Україні відбувається на тлі збільшення ціни нафти на світових ринках. Але, як зазначають аналітики, нафта почала дорожчати протягом останнього тижня. Відтак, ціни на бензин мали б змінитися лише через два-три тижні, зазначає експерт з енергетичних питань Олександр Тодійчук.

"Коли змінюється ціна нафти у бік підвищення, то, практично на наступний день ця ціна відображається у нас на нафтопродуктах. А коли іде зниження, вони ще місяць-два продають за високими цінами, мотивуючи це тим, що вони закупили дорогу сировину. Це аномалія. Має бути якийсь облік, якась звітність. Тут має працювати антимонопольний комітет", – говорить Тодійчук.

Проте, на, думку фахівців, окрім подорожчання нафти, є й інші причини, які впливають на український ринок нафтопродуктів. За словами Олександра Тодійчука, насамперед це те, що протягом останнього часу уряд не відшкодовує трейдерам ПДВ, тож вони і закладають свої ризики у роздрібні ціни.

"Ну як це не повертати те, що треба повертати? Ця проблема то зовсім не вирішується, то трошки вирішується. І ці кошти, як правило, повертаються з великим відкатом", – говорить Тодійчук.

На думку експертів, найближчим часом нафтопродукти на українських АЗС будуть дорожчати. Проте, різких стрибків очікувати не слід, зазначає Радіо Свобода директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

"Від початку жовтня бензин та дизельне пальне подорожчали десь на 74 долари за тону. Якщо переводити у літри – це 50 копійок. Але, це не означає, що ці 50 копійок з’являться на днях на авто заправках. Подорожчання буде дуже плавним, і не факт що воно дійде до екстремальних відміток", – вважає Куюн.

Сьогодні акцизи на бензин в Україні становлять близько 110 євро за тону, а на найбільш поширену марку дизпалива – 35 євро. Проте з 1 листопада акциз на дизпаливо має зрости на 10-12 євро. А це потягне за собою і збільшення роздрібних цін на солярку у середньому на 20 копійок.

Загалом же, експерти зауважують, що ціни на нафтопродукти в Україні можна було б назвати обґрунтованими. Проте за умови, щоб ці нафтопродукти відповідали європейським стандартам. А зараз, за підрахунками фахівців, більш-менш якісними є тільки близько 30-40% бензину та солярки, які продаються на українських АЗС, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі