друкувати


Росія: Бюджет озолотиться

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-22 02:57:31
Гохран Росії (Державна установа з формування Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння Російської Федерації, зберігання, відпуску і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння) цього року вперше з часів Радянського Союзу продасть за кордон велику партію золота.

Мова може йти про кілька десятків тонн дорогоцінного металу. Раніше РФ продавала золото з Держфонду, але обсяги обчислювалися лише сотнями кілограмів. Експерти вважають, що це рішення викликане бажанням мати більш ліквідний капітал. Доходи від продажу золота зможуть хоч трохи, але заповнити дефіцит бюджету, повідомляє ВЗГЛЯД.

Рішення про продаж дорогоцінного металу вже прийнято російським урядом. Гохран буде продавати золото на Лондонській біржі через ФГУП "Алмазювелірекспорт" за лондонським фіксингом. Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на джерело, що ознайомлене із змістом документа.

За словами джерела, це перша велика продаж Гохрана на міжнародний ринок з часів СРСР. Після розпаду Союзу Росія продавала золото з Держфонду, однак обсяги були незначними і обчислювалися сотнями кілограмів.

Заплановані обсяги продажів дорогоцінних металів на 2009 рік джерело не назвало. Втім, відомий загальний план реалізації цінностей Гохрана на цей рік в обсязі 47,4 млрд рублів, у тому числі план продажу дорогоцінних каменів - до 3 млрд рублів. І поки що цей план не переглядався. Таким чином, за рахунок продажу дорогоцінних металів Гохран цього року може отримати до 44,4 млрд рублів.

Основою продажів дорогоцінних металів з Гохрана є паладій, який відомство продає на міжнародному ринку щорічно.

Компанія Johnson Matthey прогнозувала в 2009-2010 роках реалізацію РФ 30 тонн паладію. Крім цього, Гохран періодично продає срібло і платину, однак обсяги реалізації цих металів несуттєві.

Тим часом золото останнім часом б'є нові рекорди. На закритті торгів у Лондоні 21 жовтня вартість дорогоцінного металу становила 1053,75 долара за тройську унцію (31,1 грама). Офіційний курс долара ЦБ на цю ж дату становив 29,1911 рубля за 1 долар.

Таким чином, ціна однієї унції золота в рублях становить близько 30,76 тис. рублів. Виходить, що без урахування паладію на 44,4 млрд рублів можна продати до 1 млн 443,433 тис. унцій золота, або до 44,89 тонни золота.

Рішення уряду про продаж золота з Гохрана не можна назвати екстраординарним, вважає фінансовий аналітик FxPro Олександр Купцікевіч. "Золото хоча для багатьох і є "притулком" або "останнім притулком капіталів у важкі часи", все ж таки втрачає свою значимість для великих державних і міждержавних структур. Центральні банки світу вважають за краще поступово позбуватися від золота, особливо в моменти потужного попиту на нього", - пояснив експерт газеті ВЗГЛЯД.

На думку аналітика, таке рішення в першу чергу викликане бажанням мати більш ліквідний капітал, ніж золото чи коштовні камені.

Коли ціни на золото знаходяться на історичних максимумах, Гохран може отримати максимальні гроші за партію дорогоцінного металу, вважає аналітик ФГ "Калита-Фінанс" Олексій В'язовський. Втім, це лише одна з цілей, переслідуваних російським керівництвом.

"Не виключено, що існують невідомі широкому загалу внутрішні домовленості між центральними банками або між провідними країнами в рамках МВФ про те, щоб підтримати ринок золота і не допустити ажіотажного зростання попиту і, як наслідок, ціни. Зовсім недавно, наприклад, Міжнародний валютний фонд виставив на продаж 400 тонн золота зі своїх запасів", - розповів експерт ВЗГЛЯД.

При цьому головною метою він назвав скорочення дефіциту держскарбниці. "Доходи від продажу золота зможуть хоч трохи, але заповнити дефіцит бюджету", - відзначив аналітик.

Нагадаємо, дефіцит бюджету на 2010 рік запланований у розмірі 6,8% ВВП. Витрати державної скарбниці перевищать її доходи майже на 3 трлн рублів. Тому держава намагається всіма можливими способами розширити дохідну базу бюджету.

Вагомим внеском у поповнення держскарбниці стануть зовнішні запозичення, яких країна не знала з кінця 1990-х років. Наступного року Росія планує позичити на міжнародних ринках 17 мільярдів доларів.

Крім того, РФ обговорює зі Світовим банком можливість надання кредиту в 2-4 млрд доларів.

Також держава планує наростити внутрішні запозичення: у 2010 році вони складуть за вирахуванням погашення 691 млрд рублів. При цьому обсяг чистих державних запозичень (різниця між залученням і погашенням) на 2010 рік запланований в обсязі 1,13 трлн рублів, включаючи 250 млрд рублів ОФЗ для капіталізації банківського сектора.

Обговорити на форумі