друкувати


Чого чекати вкладникам Укрпромбанку?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-21 05:41:39
Укрпромбанк став другою фінустановою, яка оприлюднила перелік боржників. Попри суперечки, що точаться навколо питання законності такої дії, банк наважився на крок з огляду на складний фінансовий стан.

Редакція сайту публікує витяг з прес-конференції тимчасового адміністратора банку Костянтина Раєвського. Мета – донести, чим керувався адміністратор, ухвалюючи спірне рішення, яке порушує банківську таємницю, і ознайомити з нинішнім станом справв фінустанови.

Костянтин Раєвський: Указ Президента посилює відповідальність позичальників перед банком. Він спрямований на те, щоб дати змогу банкам, в якому працює тимчасова адміністрація, виконати свої зобов’язання перед вкладниками. У відповідності до Указу позичальники, які припинилия платити, повинні укласти угоди щодо реструктуризації своєї заборгованості. Якщо це не буде зроблено, то передбачається низка жорстких заходів до непорядних позичальників. Думаю, що їм буде незручно в подальшому вести свій бізнес.

Тимчасова адміністрація, КМ, НБУ, Президент – усі наголошують на тому, що інтереси вкладників фізиків не повинні постраждати, тобто з усіма ними буде проведено повний розрахунок за їхніми вкладами та відсотками.

Хотів би підкреслити, буде Укрпромбанк сам розраховувуватись, або буде передано рахунки в інший банк, від цього наразі формат не змінюється – всі зобов’язання будуть виконані.

Як надалі працює банк ?
- Кабмін озвучив своє рішення щодо переведення рахунків в Родовідбанк, який продовжить обслуговування. І цей банк буде правонаступником за вкладами фізиків Укрпромбакну. Рішення про передачу вкладів і активів прийнято, але офіційного звернення КМ до НБУ і прямих вказівок до нас нема .

На сьогодні формат роботи із фізособами не змінюється. Банк продовжує з ними працювати. А указ президента із залученням силових структур дасть змогу повніше повертати борги банку і за рахунок цих боргів починати розраховуватись із вкладниками.

Чи існує варіант з ліквідацією банку?
- Рішення про ліквідацію, створення, реорганізацію банку приймає НБУ. Це його прерогатива за законами України. На сьогодні ми не отримували жодних офіційних вказівок зміни статусу діяльності банку, тому продовжуємо працювати в звичному режимі.

Ліквідація передбачає припинення діяльності юридичної особи. Це може відбутись у різних формах. Перше – через приєднання одного банку до іншого. В результат одна юридична особа, а інша стає правонаступником всіх зобов'язань. Друге – роз’єднання установи на два банки, один з яких буде працювати в нормальному режимі, а інший отримує статус санаційного. Це також супроводжуватиметься припиненням діяльності однієї особи і створенням іншої.

Що допомагає і що заважає роботі банку – Указ Президента чи рішення Кабміну?
- Указ президента і рішення кабміну - обидва допомагають працювати. Заважає - не зовсім вдале викладення в пресі окремих моментів. Указ президента, я впевнений, допоможе до нового року повернути значну частину виданих кредитів. Він передбачає досить жорсткі заходи проти ненадійних позичальників. Указ президента також виправляє і провали в нормативних актах, які були прийняті для забезпечення інтересів і кредиторів, і вкладників. Але все в законодавстві передбачити неможливо. Плями залишаються.

Кабмін зі свого боку ухвалює рішення про те, що вкладників перевести в інший банк. Як це відбуватиметься. Нагадую, що НБУ в серпні рекомендував КМУ як альтернативний варіант передати частину вкладників для задоволення вимог за ними, до Ощадного банку. Та уряд має іншу структуру. Швидше за все, держава виділятиме кошти, які закладені для рекапіталізації. Тобто, якщо Укрпромбанк передає заборгованість перед фізособами і відповідну частину активів Кабміну в особі державного банку, то вони зроблять офіційну оцінку цих активів і різницю між цією оцінкою та їхньою номінальної вартістю, Кабмін заповнить випуском ОВДП, які монетизує НБУ. Ці кошти ідуть на виплату вкладів фізичним особам. Тобто хочу наголосити – робота із забезпечення інтересів кредиторів і вкладників триває з обох боків.

Хоча не виключаю, що завдяки Указу буде змога розрахуватись, не залучаючи державний банк.

Скільки в кредитному портфелі банку проблемних позик фізичних і юридичних осіб?
- Близько 20 % – це проблема по споживчих кредитах. І тут треба відзначити, що портфель фізичних осіб, хочеться навіть постукати по дереву, перебуває в досить нормальному стані.

А от заборгованість юридичних осіб – близько 80%! Ми зважаємо, що зараз світова економічна криза і бізнес має проблеми. Але кожен повинен нести зобов’язання за кредитами? які взяв. Тому відповідно до указу Президента і створються робочі групи, щоб кожен боржник зміг прийти, розкласти свої документи і домовитись про форми реструктуризації. Ми маємо 5 програм реструктуризації боргів для фізосіб і 6 – для юросіб. Боржник може вибрати будь-яку з них, підписати угоди і вийти на новий рівень взаємовідносин з банком.

Скільки із названих проблемних 80 % позик осіб не сплачуються навмисне, а скільки позичальників дійсно мають фінансові проблеми. І скільки банк має депозитних внесків юридичних осіб. Що буде з ними при передачі до іншого банку.
- Приблизно 50 % кредитного портфелю юриків на сьогодні не обслуговуються. Саме цим івикликані всі негаразди з банку. Що ж до юросіб-вкладників… Якщо буде проведена масштабна реструктуризація заборгованості, то почнуть повертатися відсотки та частини тіла кредиту, та інші платежі передбачені цією програмою. Відтак ми зможемо навітьрозрахуватись з боргами перед юридичними особамами. На жаль, як визначено в законодавстві, інтереси юридичних осіб-кредиторів банку, задовольняються в останню чергу. Економічно це виправдано. Юрособи – це в основному бізнес. А приорітет завжди віддається фізособам. Так побудована економіка. Наразі депозити юридичних осіб становлять приблизно 900мільйонів гривень.

Які програми з виплат сьогодні проводить банк?
- На сьогодні діють ті ліміти, що були від початку. Тобто - тисяча гривень в день за накопиченими процентами, заробітними платам, 500 гривень за пенсійними рахунками, і виплати за форс-мажорними обставинами, як то на лікування, операції. За останньою статтею – щоденний ліміт 25 тисяч гривень по системі. Тобто спецкомісія приймає документі і вносить пропозиції, кому термінова допомога найнеобхідніша.

Як тільки активізуються боржники, а я вірю в це, з’являться ресурси, ми збільшимо виплати і повертатимемо, приміром не по 1000 гривень, а по 5000. Чи зможемо добавити якусь програму, на кшталт тих, що ми проводили для людей віком за 75 років та на навчання студентів до 20 років. А якби, дай боже, всі пішли на співпрацю з реструктуризації, ми взагалі зняли б всі ліміти і обмеження і почали працювати в нормальному режимі як банк без тимчасової адміністрації.

Скільки банк вже сплатив грошей?
- За весь період було виплачено 1 млрд 700 млн мільйонів гривень . З них майже 590 мільйонів – за вкладами , 630 – відсотки за депозитами, 456 – за пенсійними рахунками. Джерелом виконання цих зобов’язань стала погашена кредитна заборгованість. Усе що можна було повернути – все йшло на погашення .

Скільки часу необхідно, щоб передати активи і пасиви іншому банку. Коли можуть початися виплати за депозитами?
- Процес передавання активів і пасивів - досить серйозна робота і сьогодні юридично вона ніде не прописана. Ця робота може затягнутись на тривалий час. Треба вирішити багато юридичних, економічних і чисто технічних питань. У банку мільйон сто рахунків і на кожен рахунок укладено договір. Давайте підрахуємо скільки треба часу, щоб переукласти мільйон сто догорів. Навіть якщо це робитиметься на рівні центрального апарату і регіональних управлінь? Це дуже багато часу. Все має бути зроблено за законом.

Є інша проблема – передача має супроводжуватися програмним забезпеченням. Воно в різних банків різне. Його треба адаптувати одне до іншого. Це теж час. Може піти і 3 місяці, і більше.

А ми не можемо сказати - КМУ прийняв рішення, ми припинимо виплачувати відсотки, перестаємо розраховуватись, перестаємо працювати з боржниками. Забирайте і робіть що хочете.

Тут Указ президента дає нам можливість працювати і розраховуватись. І між іншим, можна провести всі розрахунки раніше ніж буде остаточно ухвалене рішення про передачу активів і пасивів. Якщо буде постанова КМУ, узгоджена і опрацьована з НБУ, ми її теж виконаємо.

Навіщо переводити вкладників якщо є ФГВФЛ?
- На сьогодні ресурси фонду не покривають і половини суми, за боргами перед фізичним особами в межах гарантованого мінімуму. Так, фонд може звернутися до НБУ з рефінансуванням, але тоді він потрапляє до числа вічних боржників Нацбанку. А враховуючи, що криза не скінчилась, і ще якісь банки можуть збанкрутувати, то заборгованість перед НБУ наростатиме.

Скільки в банку рахунків, як покриваються фондом гарантування вкладів?
- 5,7 мільярда гривень – це сума тих вкладів, як гарантуються фондом - тобто до 150 тисяч. І вклади на 1мільярд 300 мільйонів - які перевищують 150 тисяч гривень. Загальний обсяг депозитів фізосіб - 7 мільярдів. Загальна кількість вкладників - 461 тисяча гривень .

Якщо за кількістю рахунків - то 457 тисяч 233 вкладів - гарантовані фондом. І це 23 тисячі 8 вкладів – це зверх гарантованого мінімуму.

Пошуки інвестора тривають чи припинились?
- Банк упродовж всього часу не припиняє пошук. Нами були зацікавились структури Світового банку. Його дочірня структура AFC. Вони звертались до нас з пропозиціями про участь у вирішенні фінансових проблем банку. Було зроблено детальний аналіз і спрямовано відповідний лист до Кабміну, Мінфіну, НБУ. На скільки мені відомо - Мінфін відмовив. Офіційних даних не маю. Але з телефонних розмов зрозумів, що вони отримали відмову, позаяк їхні пропозиції не вирішують проблему банку вцілому.

Також було кілька пропозицій приватного бізнесу. Але поки, на жаль, жоден з претендентів, не зміг надати повний перелік документів, як і вимагає НБУ. Є лише одна структура, не буду називати її, яка надала майже всі документи. Але враховуючи, що там є іноземний капітал, вона має за останні 4 звітні періоди надати фінансову звітність підтверджену аудитом. Цим вони сьогодні і займаються.

Що буде із заставою банка, під яку НБУ надав рефінансування?
- Якщо держбанк, який забиратиме зобов’язання перед вкладниками візьме і зобов'язання перед НБУ, то НБУ передасть і цю заставу, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі