друкувати


Великі маневри довкола недоторканності

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-21 04:55:13
Верховна Рада зробила крок назустріч скасуванню недоторканності з усіх посадових осіб. За те, щоб відправити на розгляд Конституційного Суду відповідний законопроект Партії регіонів, проголосувало 390 народних обранців.

Натомість парламентські скептики кажуть, що депутати, зробивши крок до скасування недоторканності з усіх посадовців, водночас зробили декілька кроків назад

У вівторок першим питанням депутатського порядку денного стало скасування недоторканності. На розгляд винесли два законопроекти: один із них – проект закону про скасування депутатської недоторканності, підготовлений лідером фракції БЮТ Іваном Кириленком та керівником депутатської групи "За Україну!" В’ячеславом Кириленком– уже пройшов оцінку в Конституційному Суді, тож, остаточно він міг би бути затверджений уже на початку наступного року.

Натомість депутати з фракції Партії регіонів – Олександр Лавринович та Віктор Янукович – винесли на розгляд інший законопроект про скасування недоторканності не лише для депутатів, але й для Президента України. Також Партія регіонів хоче позбавити імунітету суддів.

"Є система, яка нищить людину, навіть якщо вона невинна, – зазначила депутат-регіонал Ганна Герман. – Але чому депутати, Президент і судді мають бути захищені від тої системи, а пересічний громадянин – не захищений?"

Теза про скасування недоторканності Президента викликала неприйняття в деяких парламентарів, зокрема в нашоукраїнця Анатолія Матвієнка. "Якщо ми хочемо поставити Президента в більш жорсткі умови, давайте переглядати статті, які стосуються механізму імпічменту, – зазначив він. – Плутати депутата з Президентом неприпустимо! Бо це різні величини!"

Серед нашоукраїнців були й ті, хто виступив за необхідність подальшого доопрацювання законопроектів. Бо, мовляв, позбавлений імунітету депутат почуватиметься незахищеним, на нього буде легко тиснути. "Якщо не буде парламентсько-президентської республіки, то буде прокурорська республіка", – заявив депутат із фракції НУНС Микола Катеринчук.

Натомість фракція БЮТ підтримала обидва законопроекти. "Те, що ми сьогодні готові голосувати і один, і другий законопроекти, свідчить: питання так далеко зайшло, що його більше не можна відкладати", – пояснив цю позицію віце-спікер, б'ютівець Микола Томенко.

Однак законопроектові про скасування депутатської недоторканності забракло голосів. Натомість проект закону про подання до Конституційного суду щодо скасування недоторканності для окремих посадових осіб підтримали 390 депутатів.

Серед депутатів багато скептиків, які вважають, що, зробивши крок до скасування недоторканності високопосадовців, депутати одночасно зробили декілька кроків назад у справі скасування власне депутатського імунітету. Адже законопроект, запропонований Партією регіонів, має пройти складну процедуру розгляду.

"Одразу вам можу сказати – у цього закону немає жодної юридичної перспективи, – наголошує голова комітету з питань правової політики, депутат-б'ютівець Сергій Міщенко. – Це дуже велике коло розгляду. І є підстави вважати, що Конституційний Суд дасть негативний висновок. Може, десь до 2015 року і дійде розгляд до кінця. Але, я думаю, що десь посередині законопроект буде знятий".

Питання про необхідність скасування недоторканності актуалізувалося через "педофільський скандал". Кількох депутатів із фракції БЮТ підозрюють у причетності до розбещення двох неповнолітніх дітей. Сьогодні депутати заслухали звіт з цього приводу Генерального прокурора Олександра Медведька, міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та уповноважену Верховної Ради з прав людини Ніну Карпачову.

Водночас депутати відмовилися заслуховувати звіт правоохоронців у закритому режимі. За закритий режим голосували фракція БЮТ та частина фракції НУНС. Слухання питання свідчило, що справу намагаються використати у політичній боротьбі. Про це, зокрема, заявив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. "Зафіксовано факт вимагання двох мільйонів доларів адвокатами потерпілої (матері дітей – ред.) у народного депутат від фракції БЮТ, – зазначив головний міліціонер. – Я вважаю, що це свідчить про цинічне використання біди дітей у політичних іграх тими, хто хоче отримати чергову шапку. Наразі шапку Мономаха".

За наслідками слухання депутати ухвалили рішення про створення тимчасової спеціальної депутатської комісії, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі