друкувати


Ізраїль вимагає змінити міжнародні закони війни

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-21 04:36:25
Ізраїль має намір домагатися зміни міжнародних законів і звичаїв війни для того, щоб забезпечити можливість ефективної протидії тероризму без юридичних наслідків, якими загрожувала зимова операція в секторі Газа.

Відповідне рішення у вівторок затвердив військово-політичний кабінет, який обговорював ситуацію, що склалася, у світлі прийняття Радою з прав людини ООН висновків і рекомендацій місії Річарда Голдстоуна.

Доповідь Голдстоуна звинувачує Ізраїль нарівні з палестинськими бойовиками в скоєнні військових злочинів у Газі під час збройного конфлікту в грудні 2008 - січні 2009 років.

"Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху доручив компетентним структурам відповідних міністерств вивчити можливість просування міжнародної ініціативи, спрямованої на зміну законів війни, для того, щоб протидіяти розповсюдженню тероризму по всьому світу", - сказано в комюніке засідання військово-політичного кабінету.

Ще одним рішенням органу, що об'єднує керівників ключових міністерств і голів силових структур країни, стало створення при міністерстві юстиції спеціальної комісії, яка займеться захистом Держави Ізраїль та її громадян від переслідування у закордонних судових інстанціях. В Ізраїлі побоюються, що доповідь Голдстоуна може стати підставою для безлічі подібних позовів по різних епізодах операції в секторі Газа.

Ізраїль із самого початку відмовився співпрацювати з місією Голдстоуна.

За даними ЗМІ, у вівторок військово-політичний кабінет не став навіть обговорювати можливість проведення власного розслідування епізодів порушення міжнародного права, виявлених місією Голдстоуна.

Як повідомлялося, 16 жовтня Ізраїль відкинув резолюцію про військові злочини ізраїльтян у секторі Газа, яку було прийнято Радою з прав людини ООН. "Ізраїль відкидає однобоку резолюцію, прийняту в Женеві, і закликає всі відповідальні держави вчинити так само. Ізраїль вдячний державам, які підтримали його позицію і за допомогою голосування висловили незгоду з несправедливою резолюцією, яка ігнорує криваві напади ХАМАС і інших терористичних організацій на мирне населення Ізраїлю" , - сказано в заяві МЗС Ізраїлю.

Слідчі прийшли до висновку, що й ізраїльські військові, і палестинські воєнізовані угруповання, які протистояли їм, здійснювали дії, які можуть кваліфікуватися як військові злочини.

Нагадаємо, в результаті операції Литий свинець, розпочатої Ізраїлем у відповідь на масовані ракетні обстріли з палестинської сторони, загинуло більше тисячі жителів сектора Газа. Втрати ізраїльтян склали 13 осіб, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі