друкувати


Травма в дитсадку: Халатність педагогів чи прикрий випадок?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-21 04:04:37
3-річний хлопчик зламав руку у дитячому садочку. Що це - халатність педагогів чи прикрий випадок?

Отримав травму - перелом руки у дитячому садочку. Такий випадок трапився 27 серпня. Як розповідає мати - 3-річний Артем Доцяк у дошкільному закладі "Калинонька" впав з гірки, в результаті чого пошкодив руку. В редакцію інформаційної служби ТРК "Вежа" звернулася його мати - Олена Доцяк . Жінка каже, що одразу після інциденту, а це майже три місяці тому, написала заяву до суду. Вона обвинувачує у скоєному - виховательку і вважає, що її необхідно притягнути до адміністративної відповідальності. Втім досі жодного результату. Соціальний репортаж.

Безвідповідальність та непедагогічне поводження із дітьми. Саме в цьому звинувачує Олена - мати 3-річного Артема Доцяка - виховательку дитячого садочка "Калинонька". 27 серпня хлопчик під час ранкової прогулянки поламав руку. За словами Олени, це сталося об 11-й годині, коли хлопчик спускався з гірки. Втім, про травму сина довідалась під кінець дня - тоді, коли прийшла забирати його додому. Під час з’ясування обставин інциденту, в її бік зі сторони вихователя - Тетяни Якимів - звучали образи та погрози, розповідає Олена Доцяк:

"Мой ребенок получил траму в садике. Моему ребенку не предоставили никакой помощи, ни медицинской , ни физической. Просто ребенка отфутболили в группу и все. Мой ребенок семь часов проплакал. Я взяла ребенка, поехала на Коновальца, там поставили гипс. И когда я на следующий день пришла с жалобой, воспитательница Якимив Татьяна Степановна начала мне угрожать. Она сказала, что лишит меня и моего ребенка жизни, если я буду куда-то обращаться".

Як Артем отримав травму розповіла і вихователька Тетяна Якимів. В той день, каже вона, хлопчик катався на гірці. Коли спустився з неї, на нього ненароком набігла інша дитина, в результаті зіткнення Артем впав.

Тетяна Якимів: "Я відвела до медсестри. Медсестра при мені помацала зверху до низу дитину. Артем піднімав руки догори, одну потім дві. Все нормально. Відвела в групу. То чого буду до мами дзвонити. Вечором дитина помила руки самостійно, в туалет сходила, поїла. Мама прийшла вечором по дитину, я лиш почала розказувати що сталося, вона навіть не слухала. Я ні погрожувала, нічого. Потім ввечері вона до мене дзвонить в 9-й годині і каже, що в малого перелом. Каже, ти береш за свій рахунок відпустку на 3 тижні, в мене сидиш вдома і лікуєш дитину, або я подаю в суд. Ну і з наступного дня все почалось, що я їй погрожую, що я погана вихователька".

Історію Тетяни Якимів підтвердив і завідувач садочка Тарас Голей. Він запевняє, що у дитячому садочку працюють фахові працівники. До прикладу, медсестра має майже 25-річний стаж роботи. А стосовно виховательки Артема - досі жодної скарги зі сторони батьків інших одногрупників хлопчика, не було, каже Тарас Голей:

"Вихователь працює в нас 3-й рік. Вихователь молода. Особливих проявів в гіршу сторону не було. Вона ще входить в професію. Вказівки з нашого боку виконувала, зауважень з боку батьків також не було. Даний інцидент вивчали і працівники міського управління освіти. Чиновники створили спеціальну комісію, яка і з’ясовувала усі деталі цієї історії, розповідає начальник управління Михайло Верес.

"В результаті цього розслідування був виданий наказ управління освіти. Згідно цього наказу виховательці дошкільного закладу № 1 Якімів Тетяні Степанівні було винесено догану і оголошено догану також старшій медичній сестрі дошкільного закладу Показній Галині Олексіївні. Комісія інформувала, що в годині 11-й два хлопчики зіткнулись, бігли один і другий, і в результаті цей хлопчина отримав травму. Але вихователь звернулася до медичної сестри. Медична сестра пояснює, що хлопчик вів себе досить спокійно. Вона не побачила там ніяких серйозних пошкоджень. І вихователь і медична сестра повинні були спряцювати, можливо, більш ефективно, професійно".

Між тим, мати Артема - Олена, звернулася до правоохоронців. Справа наразі знаходиться у міській прокуратурі. Чи порушувати кримінальну справу стосовно цього випадку - вирішуватимуть за висновками судово-медичної експертизи, наголошує помічник прокурора міста Тетяна Кварцяна: "В даний час проводиться перевірка і триває судово-медичний огляд. Там треба судово-медичному експерту додатково якихось документів із Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні. Вона до нас звернулася із заявою 22 вересня. Без акту судово-медичного огляду ми не можемо прийняти рішення. Ми вже чекаємо на судово-медичний огляд, після чого буде прийнято рішення. Якщо в судово-медичному висновку буде написано, що дійсно, те що вказано в заяві, мало місце такий-то факт, то тоді будемо приймати рішення порядку згідно ст. 107-ї буде порушена кримінальна справа". Наразі 3-річний Артем садочок не відвідує. Його мати найняла доглядальницю. Віддавати сина в інший дошкільний заклад міста вона не має наміру. Жінка сподівається на справедливе рішення суду. На її думку - виховательку Тетяну Якимів варто притягнути до адміністративної відповідальності.

Автор: Оксана СЕРЕДЮК, ТРК "Вежа"
Обговорити на форумі