друкувати


Українки щоб "пересидіти" кризу йдуть у декретні відпустки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-21 03:43:56
За останні півроку декретна відпустка українських матусь збільшилась на 50%, переконують столичні рекрутингові компанії.

Молоді жінки, боячись масових скорочень на роботі, воліють не ризикувати і залишаються "в теплі та добрі" до кращих часів: народжують дітей, сумлінно виховують їх та займаються хатнім господарством. Така собі оновлена версія домострою – з перестановкою пріоритетів.

У МОЗі радісно констатують: вимальовується доволі приваблива тенденція. Бо нас уже давно не 52 млн. Ледь-ледь 46 млн. "з хвостиком" назбирується. За даними держкомстату, на 1 вересня нас було 46 млн. 16 тисяч осіб. А це на 127,5 тисячі менше, ніж було на минулі зимові свята. Кожного місяця населення України скорочується на 16 тисяч осіб. Це - середній показник. Якщо провести елементарний арифметичний обрахунок, слід визнати, що ми вже й до 46 млн. "не дотягуємо".

За останні п’ять років населення країни скоротилось на 1,4 млн. Така кількість осіб мешкає, наприклад, у Харкові. Один місяць – мінус одне село. 5 років – мінус одне велике місто.

Смертність і надалі перевищує народжуваність. Проте цей прикрий факт не стосується Рівенської, Закарпатської, Волинської та Івано-Франківської областей, а також… міста Києва – там показники народжуваності мінімально, але випереджають показники смертності. У Донецькій, Харківській, Дніпропетровській та Луганській областях ситуація інша. Водночас виникає логічне запитання: де людей більше – на сході чи на заході країни? Звичайно, ми завжди матимемо такий географічний дисбаланс зі співвідношенням показників народжуваності та смертності. Кого більше, ті і крайні. Хоча "люди мруть як мухи" не тільки на Донбасі.

Історії про те, як пологовий будинок не зміг прийняти усіх породіль, – на превеликий жаль, вигадані. Принаймні так стверджують у пологових відділеннях Львова. Жодного ажіотажу тут не спостерігається – працюють у звичному режимі. "Я у таких випадках кажу: аби менше не було, а ви говорите про наплив породіль", – коментує ситуацію головний лікар Міського клінічного пологового будинку №1 Людмила Шекета. У Львові – три пологові будинки і одне пологове відділення. Щодоби в цих установах народжуються в середньому по 7-12 немовлят. Немало і, водночас, дуже мало – залежно в яких координатах позитиву чи негативу мислити.

В Києві народжуваність перевищує смертність – звідси й гучні заяви про перестановку цінностей українок. Кар’єру – за борт. Сім’ю – на п’єдестал. Хоча не виключено, що ті жінки, які народжують саме зараз, вирішили схитрувати, "пересидівши" кризу вдома. Матуся, яка йде у декретну відпустку з догляду за дитиною, до трьох років отримує щомісяця 130 гривень матеріальної допомоги, а також одноразову виплату: народивши першу дитину – 12 тисяч 200 гривень; другу – 25 тисяч; третю – 50 тисяч гривень. Небагато, звісно, але краще, ніж нічого. Криза, можливо, і не ліпший час, аби дертися кар’єрною драбиною вгору. Зате хороший час для того, щоб замислитися над важливішими цінностями. Тим більше, що народити "плоть від плоті своєї" все одно захочеться, – материнський інстинкт спрацьовує безвідмовно.

Автор: Наталя ДРУЖБЛЯК, "Високий замок"
Обговорити на форумі