друкувати


21 жовтня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-21 03:01:46
Гондурас відзначає День армії. Маршалови острови - День злагоди. Сомалі - День революції. Цього дня в 1665 році українські козаки на чолі з гетьманом І. Брюховецьким підписали Московські статті, за якими визначалися взаємостосунки козаків з Росією.

А в 1989 році у Львові створено Товариство української мови імені Шевченка.

Цього дня в 1596 році Укладена Брестська унія. Ідея возз'єднання католицької і православної церков, в принципі, не відкидалася ні тією, ні іншою з моменту їх розколу в 1054 році. В Україні перші спроби об'єднання церков мали місце ще в XIII в., а після Флорентійського собору 1439 р, ідея ця трохи не здійснилася. Проте на шляху втілення цієї, по суті, вельми привабливої ідеї стояли століття непорозумінь і взаємних підозр. Поляки сподівалися, що з введенням унії відбудеться негайне і повне розчинення православних українців серед іншого населення Речі Посполитої, а католицизм істотно розширить межі свого впливу на сході.

Як не дивно, але безпосередній імпульс до висновку унії був даний православною стороною. У 1590 р. православний єпископ Львова Гедеон Балабан, доведений до сказу безперервними сутичками з братством, а понад усе - нетактовним, на його думку, втручанням у ці “домашні чвари” константинопольского патріарха, поставив питання про унію з Римом на таємному з'їзді православних єпископів в Белзі. Знайшлися ще три єпископи, які погодилися з Балабаном. І вже в кінці 1595р. Терлецький і Потій вирушили до Риму, де Папа Клемент VIII проголосив офіційне визнання унії.

Тільки після цього звістка про унію стала надбанням православної общини. Зрозуміло, обуренню українців не було меж. Для вирішення конфлікту в 1596р. в Бресті скликається церковний собор. Ледь почавши, переговори зайшли в глухий кут: стало очевидно, що сторони спільної мови не знайдуть. Почавшись спробою об'єднання християнських церков і всіх віруючих християн, Брестська унія привела до їх подальшого роз'єднання, тому що тепер на місці двох церков існували вже три - католицька, православна і уніатська, або греко-католицька, як її згодом стали називати.

Православні: Досифей, Пелагея, Таїсія, Трифон.

Католицькі: Урсула, Гиларій, Яків.

Цього дня:

1056 За замовленням наближеного київського князя Ізяслава Ярославича посадника Йосипа, що управляв Новгородською землею, диякон Григорій почав переписувати Євангеліє. До історії рукопис увійшов під назвою "Остромирова Євангелія", оскільки до хрещення Йосипа звали Остромиром. Це найдавніша східно-слов'янська рукописна книга, що збереглася до нашого часу. Її 294 аркуші прикрашені прекрасними заставками, трьома великими мініатюрами, що зображають євангелістів Іоанна, Луку і Марка.

1520 Фернан Магеллан відкрив і пройшов протоку між Атлантичним і Тихим океанами, яку згодом назвали його ім'ям.

1935 Німеччина офіційно вийшла зі складу Ліги Націй.

1937 За звинувачення у шпигунстві на користь Німеччини заарештований російський авіаконструктор А. Туполєв.

1943 Укладений договір про створення економічного союзу Бельгії, Нідерландів і Люксембурга (Бенілюкс).

1944 У Бермудському трикутнику загадково зник екіпаж американського корабля "Рубікон". Корабель був знайдений без пошкоджень, а на його борту був тільки собака. Судно було у хорошому стані, якщо не рахувати порваний буксирний трос, що звисав з носа корабля.

1989 Узбецьку мову проголошено державною мовою Узбекистану.

1994 Академія Російського телебачення заснувала щорічну премію "ТЕФІ", що присуджувалася за видатні твори і видатні досягнення в області телевізійного мистецтва.

1997 Встановлена Літературна премія Олександра Солженіцина.

21 жовтня народилися:

1833 Альфред Бернхард Нобель (1833-10.12.1896), винахідник динаміту, засновник Нобелівських премій.

1847 Джузеппе Джакоза (1847-1.9.1906), італійський драматург. Його п'єси мали успіх на Батьківщині, але слави він добився як лібреттист опер Джакомо Пучіні. У 1891 році Джакозу серед декількох авторів запросили написати лібрето для "Манон Леско", з собою він привів Луїджі Ілліку. Їх співпраця стала міцніти, і вони вдвох потім написали лібрето найзнаменитіших опер прославленого композитора - "Богема", "Туга" і "Мадам Батерфляй". Ілліка створював сценарій і чорновий нарис, а Джакоза потім шліфував задумки партнера і переводив все у віршовану форму.

1900 Віктор Юхимович Ардов /Зільберман/(1900-25.2.1976), письменник-сатирик, драматург, друг Анни Ахматової, що знайшла притулок в його будинку. Співробітничав з сатиричними журналами, в 1926-28 рр. завідував літературною частиною Ленінградського театру сатири, його сценки і скетчі виконували А. Райкін, В. Хенкін, І. Іллїнський, Р. Зелений.

1928 Раднер Муратов, актор ("Максим Перепелиця", "Щит і меч", "Джентльмени удачі", "Золоте теля").

1943 Олена Всеволодівна Санаєва, актриса ("Пригоди Буратіно", "Село Качка", "Чучело").

1945 Микита Сергійович Михалков, актор і кінорежисер.

1949 Любов Поліщук, актриса ("12 стільців", "31 червня", "Пригоди принца Флормзеля", "Змієлов", "Інтердівчинка"), повідомляє forUm.

Обговорити на форумі