друкувати


Чи є хоч доля правди на етикетках вітчизняних продуктів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-20 05:53:48
Купуючи товар, ми маємо обов’язково читати етикетку. Але там, зазвичай, багато незрозумілих слів, та ще й написано дуже дрібними літерами. Крім того, де гарантія, що виробник написав дійсно правду.

За словами президента Центру експертиз "Тест" Валентина Безрукого, консерванти та барвники виробники використовують частіше за все, щоб здешевити продукцію, а приховують інформацію про їхню наявність, щоб не відлякувати споживачів. Насправді невідповідність складу продукту тому, що написано на упаковці, явище дуже розповсюджене: "Сьогодні упаковку й етикетку потрібно сприймати тільки як рекламу. Корисну інформацію для споживача, а саме склад, енергетичну та харчову цінність виробники, як правило, ховають під дрібним шрифтом, та в не дуже зручних місцях для читання".

З цим погоджується завідувач відділу гігієни харчування Українського науково-дослідного Інституту харчування Владислав Сластін і каже, що проблема полягає в тому, що у нас хоч і є закон про безпеку і якість харчових продуктів, але, на жаль, відсутній контроль за процесом нанесення інформації на етикетку: "В законі написано, що текст етикетки повинен добре читатись, але деякі виробники ігнорують цей пункт, а контролюючі органи просто не звертають на це особливу увагу. І це – одне з основних питань маркування продукції. До прикладу, в імпортних продуктах навіть вказують про присутність залишків горіхів чи молочних інгредієнтів. Там дуже чітко розроблена законодавча база, яка, насамперед, враховує аспекти здоров’я".

Ще один неприємний момент, з яким дуже часто стикаються споживачі, коли зображений на упаковці товар, зовсім не відповідає тому, який є насправді. Особливо це стосується слабоалкогольних продуктів. На їхніх етикетках зображають різноманітні фрукти. А насправді напій містить лише безліч ароматизаторів та барвників. Це відвертий обман споживачів. І боротися з ним сьогодні, на жаль, неможливо. Єдиний вихід – ігнорувати такі продукти, якщо хочете зберегти своє здоров’я, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі