друкувати


І вона запрацювала

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-20 04:40:05
Виборча кампанія в Україні розпочалася з гучних скандалів і компромату, пише журналіст Сергій Сидоренко в свіжому номері російської газети КоммерсантЪ. В Україні вчора офіційно стартувала президентська виборча кампанія.

Втім, ні Арсеній Яценюк, ні інші кандидати-аутсайдери не мають наміру сходити з перегонів. "Багато хто з них борнться не за перемогу в президентських виборах - у них інші цілі. Частина з них хочуть отримати дивіденди від співпраці з кандидатами першої величини, підтримавши того, з ким домовляться, перед другим туром. Крім того, всі думають про майбутню парламентську кампанію , до якої потрібно бути готовим вже зараз ", - упевнений директор політико-правових програм центру імені Разумкова Юрій Якименко. Як відомо, український парламент протягом останнього року перебуває у кризовому стані, так що новий Президент, хто б ним не став, швидше за все, розпустить Раду і призначить позачергові вибори. До речі, Віктор Янукович неодноразово заявляв про подібні плани у разі своєї перемоги. У президенти мітять понад десяток політиків, але реальними фаворитами передвиборчих перегонів можна вважати двох - прем'єр-міністра Юлію Тимошенко і лідера Партії регіонів Віктора Януковича. Головною особливістю кампанії, схоже, стане безпрецедентно велика кількість чорного піару і вкидання компромату. Українські ЗМІ вже щосили обговорюють сексуальні пригоди соратників пані Тимошенко і безладне статеве життя пана Януковича. Кореспондент Ъ Сергій Сидоренко, який спостерігає за передвиборчою боротьбою, вважає, що якщо Україну і чекає на цих виборах революція, то тільки сексуальна.

Президентські вибори в Україні відбудуться 17 січня наступного року. А вчора ЦВК країни офіційно оголосив про початок тримісячної виборчої кампанії. І хоча ніхто з кандидатів ще не зареєструвався, основні учасники виборчих перегонів вже давно заявили про свої президентські амбіції. У їх числі Президент Віктор Ющенко, прем'єр Юлія Тимошенко, спікер Володимир Литвин, лідер опозиційної Партії регіонів Віктор Янукович і ще з десяток українських політиків. Втім, якщо вірити соціологічним опитуванням, реальна боротьба вестиметься між двома кандидатами - паном Януковичем та пані Тимошенко.

Напередодні старту кампанії відразу три соціологічних центри оприлюднили результати досліджень, проведених на початку жовтня. Безсумнівним лідером кампанії є Віктор Янукович (26,8-30,2%), за ним іде Юлія Тимошенко (15,6-18,5%), на третьому місці розташувався екс-спікер ради Арсеній Яценюк (8,2-9, 3%). Інших кандидатів, включаючи нинішнього главу держави Віктора Ющенка, підтримують не більше ніж 4% опитаних.

Варто зазначити, що ще на початку літа пан Яценюк вважався одним із ймовірних фаворитів перегонів. Багато з них були впевнені, що він є неофіційним наступником Віктора Ющенка і отримає підтримку всієї вертикалі регіональної виконавчої влади, підконтрольної Президенту. Однак у середині літа рейтинг Арсенія Яценюка почав стрімко падати. Головними причинами цього експерти називають помилки технологів його штабу. У їх числі неписьменна рекламна кампанія і відсутність виразних гасел, що визначають позицію молодого політика з основних питань розвитку держави. "У результаті у Яценюка практично не залишилося шансів пройти до другого туру виборів глави держави. Ця інтрига виборів знята", - констатує український політолог, президент аналітичного центру Відкрита політика Ігор Жданов.

Експерти та політики вже зараз називають дві головні особливості майбутньої виборчої кампанії. До дня голосування на Україну чекає велика кількість чорного піару і зливів компромату. Так, влітку штаби основних кандидатів вели боротьбу з Арсенієм Яценюком,який набирає політичну вагу, - більшість брудних піар-кампаній були спрямовані на його дискредитацію. Зокрема, у ЗМІ активно поширювалися чутки про єврейське коріння кандидата. Крім того, в регіонах розміщувалися білборди, виконані в стилі його рекламної кампанії. Лише ім'я Арсеній у них було замінено на Онаній.

Восени, коли пан Яценюк перестав представляти реальну загрозу лідерам перегонів, вони перекинулися на антирекламу на адресу один одного. Піком цієї боротьби став сексуальний скандал, що вибухнув на початку жовтня. У ньому виявилися замішані троє депутатів з Блоку Юлії Тимошенко (БЮТ) - Віктор Уколов, Сергій Терьохін і Руслан Богдан. Їх звинуватили в сексуальних зв'язках з неповнолітніми дітьми на підставі опублікованих в інтернеті свідчень потерпілих і їхніх матерів, у яких депутатів звинувачують в педофілії. Варто зазначити, що справа про педофілію розслідується правоохоронними органами з квітня цього року, але імена конкретних парламентаріїв чомусь спливли саме зараз. Так чи інакше, але ініціатори скандалу досягли своєї мети - соратники пані Тимошенко тепер змушені доводити громадськості, що вони не педофіли.

"Тепер очевидно, що нинішня кампанія запам'ятається брудом і смородом", - заявив учора Ъ перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем'якін. Йому вторить заступник директора Агентства моделювання ситуацій політолог Олексій Голобуцький: "Вибори-2010 будуть війною на поразку. Якщо кампанія стартує з настільки жорстких інформаційних війн, то спробуйте уявити, чого можна очікувати під кінець виборчих перегонів".

Слова експерта одразу ж виявилися пророчими. Учора українські ЗМІ почали обговорювати новий сексуальний скандал. На цей раз за участю головного недруга Юлії Тимошенко - лідера Партії регіонів Віктора Януковича. З порцією викриттів виступив депутат від БЮТ Сергій Соболєв, який звинуватив пана Януковича в організації зґвалтування та побиття жінки в місті Єнакієвому Донецької області. Депутат Соболєв заявив, що в своєму розпорядженні даних про невідомі раніше злочини лідера регіоналів (в молодості Віктора Януковича судили за грабіж). "У моєму розпорядженні виявилася інформація про те, що після відбуття покарання Янукович знову скоїв злочин - спільно з групою осіб побив і зґвалтував жінку. Але тоді кримінальну справу закрили", - заявив депутат, пообіцявши домогтися її відновлення в зв'язку з нововиявленими обставинами. Враховуючи, що МВС України зараз очолює лояльний БЮТ Юрій Луценко, можна припустити, що напередодні виборів Президента новій справі проти Віктора Януковича можуть дати хід.

Втім, головні скандали нинішньої виборчої кампанії ще попереду. Політики та чиновники вже зараз висловлюють припущення, що вибори 2010 року можуть стати першими після "помаранчевої революції", на яких будуть зафіксовані рекордні порушення виборчого законодавства. "Дуже хотілося б сподіватися, що у держави є шанс провести вибори відповідно до демократичних стандартів. Але реальність не дозволяє виключити можливість того, що вони будуть нечесними. Я, звичайно, не хочу нагнітати ситуацію, але є ризики, про які варто говорити" , - заявила Ъ заступник глави Секретаріату Президента Марина Ставнійчук, що займається перебігом виборчої кампанії.

Новий закон про вибори Президента, прийнятий верховною радою влітку 2009 року, урізав можливості оскарження їх результатів у суді, але експерти вважають, що ті, що, програли все-таки спробують довести свою перемогу. "Я прогнозую навіть постановку питання про перерахунок голосів вже після першого туру, тому що незадоволених буде багато. Також я не виключаю спроб зірвати президентські вибори", - заявив днями спікер Ради Володимир Литвин.

Проте опитані Ъ експерти та політики сходяться на думці, що повторення революційних подій п'ятирічної давнини в 2010 році чекати не слід. "Ситуація відрізняється від 2004 року в першу чергу тим, що зараз немає різкого поділу між кандидатами. На цих виборах стерлася різниця навіть за такими характеристиками, як демократичний - авторитарний . І навіть щодо проросійської або проєвропейської спрямованості між лідерами перегонів немає тієї різниці, що була п'ять років тому ", - пояснив Юрій Якименко. "Я виключаю можливість повторення 2004 року. Людей ніхто вже не підніме. Навіть за гроші", - упевнений пан Литвин, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі