друкувати


Кампанія "Запитай кандидата"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-20 10:38:24
Єдиний Центр розпочав всеукраїнську громадянську кампанію "Запитай кандидата", яка, в тому числі, проходить і в Івано-Франківській області.

Боротьба за президентське крісло в Україні розпочалась задовго до офіційного старту передвиборчої кампанії. І сьогодні вже можна констатувати використання у цьому процесі не зовсім чистих методів. Можливі кандидати надалі, як і в попередні роки, намагаються маніпулювати свідомістю виборців, знову роздають ті ж самі пусті обіцянки, які не виконали за час своєї роботи і, ймовірніше за все, не виконають навіть, якщо виборці знову нададуть їм такий шанс. Популізм, взаємні звинувачення та скандали – основні піар технології виборів 2009-2010 років, повідомляє прес-служба Івано-Франківської обласної організації Єдиного Центру.

Єдиний Центру своєю кампанією "Запитай кандидата" прагне привернути увагу виборців до аналізу дій найімовірніших претендентів на посаду Президента, спонукати українців замислитись над співвідношенням обіцяного та виконаного та можливістю виконати те, що нам обіцяють сьогодні. Вибори Президента – це один із трьох етапів оновлення влади в країні (наступними будуть парламентські та місцеві вибори), тому необхідно зробити повністю свідомий вибір у такому важливому національному питанні.

Починаючи з 1 жовтня 2009 року Єдиний Центр розмістив біл-борди, на яких сформульовано п’ять запитань до кандидатів. Зокрема, у Тимошенко запитується, чому вона не виконала своїх обіцянок, серед яких: розрахуватися з вкладниками Ощадбанку СРСР, створення професійної армії, зменшення енергозалежності від Росії тощо. Питання до Януковича "Чи Схід і Захід разом?" поставлене з огляду на те, що він являється єдиним, хто сьогодні спекулює на мовному питанні, історії України – на тому, що насправді роз’єднує, а не об’єднує державу. Литвин повинен відповісти перед народом за найгірші, впродовж останнього року, показники роботи ВРУ за час її існування. Що стосується чинного Президента, то перед тим, як балотуватись ще раз на посаду, має відбутись звіт про виконану роботу. Яценюку Єдиний Центр адресує запитання "З ким він рятуватиме країну", а точніше, кого пропонує на ключові посади: міністра закордонних справ, голови Нацбанку, міністра оборони та голови СБУ.

Своєю кампанією Єдиний Центр не підтримує якогось кандидата, так само як і кампанія не направлена проти жодного з них. Партія хоче лише, щоб громадяни України не робили вибір на осліп, а влада вчилася бути відповідальною за свої слова та вчинки перед народом. Тільки аналізуючи зроблене, можна робити висновки та пронози на майбутнє. І саме за такою схемою потрібно обирати владу, проаналізувавши її роботу вчора і реально оцінивши її перспективи на завтра. Тому адресатами кампанії Єдиного Центру є народ і влада. Але остання не завжди хоче чути запитань до себе. Прикладом цього є спроба зриву кампанії у місті Києві, де міський голова Леонід Черновецький заборонив розміщення біл-бордів Єдиного Центру.

Але кампанія "Запитай кандидата" не обмежується тільки біл-бордами. Розпочинаються роз’яснювальні акції для громадськості в регіонах. На сайті партії www.edc.org.ua відкрито спеціальне діалогове вікно, де кожний охочий може висловити свої думки як про громадянську кампанію Єдиного Центру, так і про перебіг виборчих перегонів.

Гасло кампанії: "Запитай у кандидата – зроби владу відповідальною!" Кінцева ціль - змусити політиків вести чесний діалог із суспільством.

Обговорити на форумі