друкувати


"Тернопіль" проти терористів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-16 03:38:18
Вчора для виконання завдань антитерористичної операції НАТО у Середземному морі "Активні зусилля" із Севастополя вийшов корвет Військово-Морських Сил ЗС України "Тернопіль".

Під час виконання завдань операції НАТО "Активні зусилля" український корабель здійснюватиме моніторинг та патрулювання Середземного моря у складі з’єднань Об’єднаних збройних сил НАТО. Перед відходом корвету "Тернопіль" на борту корабля відбувся мітинг, у якому взяли участь командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України адмірал Ігор Тенюх, члени Військової ради Військово-Морських Сил ЗС України, представники міської влади та духовенства, ветерани флоту, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Виступаючи перед моряками, адмірал Ігор Тенюх висловив упевненість, що екіпаж корвету "Тернопіль" гідно виконає завдання, поставлені Президентом України, керівництвом Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України. - Виконання екіпажем корвету "Тернопіль" завдань за програмою антитерористичної операції "Активні зусилля" має для українського флоту велике значення, – зазначив адмірал Ігор Тенюх. – Середземноморський похід – добра морська практика для екіпажу. Разом з тим, це яскравий приклад для інших кораблів у підготовці Військово-Морських Сил України до виконання завдань за призначенням.

На борту корвету "Тернопіль", яким командує капітан 3-го рангу Григорій Брєєв, перебуває доглядова команда від екіпажу корабля та підрозділу морської піхоти. Отримані екіпажем українського корабля в ході моніторингу і патрулювання дані передаватимуться у Морський оперативний центр у Неаполі (Італія) та у Центр судноплавства НАТО, що у Нортвуді (Велика Британія). Командиром походу корвета "Тернопіль" призначено командира бригади надводних кораблів Центру морських операцій Військово-Морських Сил ЗC України капітана 2-го рангу Романа Гладкого.

Слід зазначити, що під час підготовки до виходу екіпаж корвету "Тернопіль" успішно виконав практичні ракетні та артилерійські вправи по повітряній та морській цілях. Також він провів низку корабельних навчань, зокрема тренування вахтових офіцерів, комплексне застосування засобів протиповітряної оборони при відбитті ударів повітряного нападу противника в морі, ведення бойових дій одиночним кораблем, визначення елементів руху цілей і рішення задач тактичного маневрування, боротьбу за живучість корабля.

Корабель стовідсотково укомплектований особовим складом, екіпаж допущений до обслуговування матеріальної частини та до виконання бойових вправ.

В антитерористичній операції "Активні зусилля" корвет "Тернопіль" бере участь вже вчетверте. Але під час патрулювання у визначеному районі Середземного моря екіпаж "Тернополя" вперше перебуватиме у складі тактичних з’єднань кораблів Північноатлантичного альянсу, де проведе тренування і практичні дії з моніторингу цивільного судноплавства, збору та обліку інформації щодо умовних підозрілих суден, їх супроводження та огляду, супроводження суден з особливо важливими вантажами, протимінного забезпечення цивільного судноплавства, аналогічні тим, які виконують кораблі під час антитерористичної операції Північноатлантичного альянсу "Активні зусилля". Бойове чергування корвету "Тернопіль" триватиме до кінця листопада поточного року.

Довідка. Антитерористична операція НАТО у Середземному морі "Активні зусилля". Після терористичних актів в США 11 вересня 2001 року НАТО на практиці застосувала положення Статті 5 Вашингтонського договору. На прохання США Альянс погодився на проведення у Середземному морі антитерористичної операції "Активні зусилля". Практична фаза операції розпочалася 6 жовтня 2001 року.

Мета операції – боротьба з тероризмом у межах зони проведення операції у Середземному морі шляхом запобігання нелегальним перевезенням морем зброї й боєприпасів, протидії незаконним переміщенням людей та іншій незаконній діяльності з використанням цивільних суден.

Основні завдання операції – патрулювання та контроль за переміщенням суден в зоні проведення операції.

Участь України в операції. Україна стала другою з країн – не членів НАТО, яка приєдналася до операції "Активні зусилля". Основні форми участі ЗС України в операції "Активні зусилля" полягають у функціонуванні на базі штабу Військово-Морських Сил ЗС України Контактного пункту – елементу взаємного обміну інформацією у рамках операції, направлення українського офіцера зв’язку до штабу операції (м. Неаполь, Італія), залучення групи військового персоналу ЗС України для участі в огляді підозрілих суден, направлення кораблів та підрозділів ВМС ЗС України до складу сил, визначених до участі в операції "Активні зусилля".

У жовтні-листопаді 2006 року корвет "Тернопіль" здійснив свій перший 28-добовий середземноморський похід, під час якого провів практичні тренування з підготовки до участі в операції НАТО "Активні зусилля". А вже у травні-липні 2007 року взяв безпосередню участь в операції "Активні зусилля". У листопаді-грудні 2007 року до участі в операції "Активні зусилля" залучався корвет "Луцьк", у травні-липні 2008 року – фрегат "Гетьман Сагайдачний", а у листопаді-грудні 2008 року – знову корвет "Тернопіль".


Обговорити на форумі