друкувати


16 вересня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-16 03:22:16
Всесвітній день продовольства. Цього дня в 1853 році турецький султан оголосив Росії війну. Так почалася Кримська війна. В 1988 році на Центральному телебаченні почався показ серіалу "Рабиня Ізаура", почалася ера мильних опер в СРСР.

А в 2000 році Бен Ладен вчетверте одружився. Його черговою обраницею стала 18-річна дівчина з Ємену.

Цей день в історії України: В 1918 році український гетьман П. Скоропадський видав указ про відродження козацтва (в яке записано близько 150 тис. сімей). В цей же день і рік імператор Австро-Угорщини Карл I оголосив про намір створити з Австрії союз чотирьох держав – австро-німецької, чеської, південнослов’янської і української. В 1944 році відновив роботу Львівський університет імені І. Франка. А в 1979 році в Києві почав роботу театр "Дружба".

В 1978 Кароль Войтила вибраний папою Римським Іоанном Павлом II. Вперше з 1523 року на Апостольський престол піднявся не італієць, а іноземець, який прийняв папське ім'я Іоанн Павло Другий. Особливе значення обранню Войтили надавав той факт, що новий понтифік був родом з соціалістичної Польщі. Він став першим папою Римським, що відвідав синагогу і який виступив у протестантській церкві, що увійшов до мечеті і здійснив офіційний візит до православної країни, що побував на рок-концерті і футбольному матчі. Двадцятишестирічний понтифікат Іоанн Павло II став третім за тривалістю в багатовіковій історії церкви після правління Святого Петра і блаженного Пія IX. За ці роки понтифік здійснив 250 пастирських поїздок, у тому числі 104 зарубіжні подорожі, подолавши шлях, який більш ніж у три рази перевищує відстань від Землі до Місяця.

Під час цих вояжів він відвідав 1022 міста на всіх континентах і провів за межами Ватикану загалом більше 822 діб. Ці цифри треба розглядати в контексті того, що перша зарубіжна подорож Папи в історії церкви взагалі відбулася тільки в середині двадцятого століття, і зробив його Павло Шостий. Нездійсненою мрією Іоанна Павла II так і залишилася поїздка до Росії. Ще один рекорд, встановлений цим Папою, пов'язаний з кількістю віруючих і паломників, до яких він безпосередньо звернувся за роки свого понтифіката. Тільки під час загальних аудієнцій у нього побувало близько 17 мільйонів чоловік. Іоанн Павло II є автором більше 120 філософських і богословських робіт, 14 енциклик і п'яти книг.

Пізно увечері 2 квітня 2005 року папа Римський Іоанн Павло II відійшов до Бога. Папа помер від септичного шоку і серцево-судинного колапсу.

Багато експертів вважають, що Іоанн Павло II вніс вагомий внесок у справу краху комуністичної системи.

Православні: Амвросій, Денис, Іван, Рустик.

Католицькі: Гавл, Герард, Фірантіна, Ядвига.

Цього дня:

1555 За наказом англійської королеви Кривавої Мері спалені за єресь протестантські єпископи Лондона і Вочестера.

1840 Нову Зеландію проголошено британською колонією. 1847 Вперше опубліковано роман Шарлоти Бронте "Джен Ейр".

1923 Засновано кінокомпанію Уолта Діснея.

1927 В СРСР оголошено про поступовий перехід до 7-годинного робочого дня.

1983 Створено групу "Мумій Троль".

2000 Президент Грузії Едуард Шеварднадзе заявив, що його країна має право на частку власності колишнього Радянського Союзу. Після розвалу СРСР в 1991 році Росія взяла на себе боргові зобов'язання більшості радянських республік, включаючи Грузію, в обмін на їх частки в радянських активах, таких як алмазо- і золоторезерви, а також власність за рубежем. Проте грузинська сторона заявляє, що парламент Грузії ніколи не ратифікував цю операцію.

16 жовтня народилися:

1854 Оскар Уайльд (1854-30.11.1900), англійський письменник, ірландець за походженням ("Портрет Доріана Грея", "Ідеальний чоловік", "Як важливо бути серйозним").

1888 Юджін О'Ніл (1888-27.11.1953), американський драматург, Нобелівський лауреат 1936 року ("За горизонтом", "Душа поета", "Рознощик льоду прийде").

1936 Андрій Чикатило, маніяк і вбивця

1947 Іван Дихновічний, кінорежисер, ведучий телепередач ("Випробувач", "Чорний монах").

1947 Закер Нукер, американський кінорежисер ("З пістолетом наголо", "Цілком таємно").

1961 Євгеній Хватан, лідер московської групи "Браво".

1968 Ілля Лагутенко, лідер групи "Мумій Троль", повідомляє forUm.

Обговорити на форумі