друкувати


Як футбольні "фани" України перелякали всю Європу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-15 05:56:55
Україну очікують серйозні санкції через футбольних фанів, які кидали запалені фаєри на поле "Дніпро-Арени" під час відбірного матчу Чемпіонату світу-2010 проти збірної Англії.

Історична перемога української збірної, яка вперше за історію переграла в офіційному матчі одного з грандів світового футболу, може бути затьмарена ганебною поведінкою вітчизняних уболівальників.

Вже на першій хвилині гри арбітр матчу, словенець Дамір Скоміна змушений був зупинити поєдинок через запалені й кинуті на поле вогняні феєрверки. Вдруге газон дніпропетровської "Дніпро-Арени" затягнуло димом всередині першого тайму після нереалізованого Андрієм Шевченком пенальті.

Постаралося й вітчизняне телебачення, яке усіляко смакувало недоречний в сучасному європейському футболі радикалізм окремих уболівальників.

Як зізнався вже після переможного матчу проти англійців президент української Федерації футболу Григорій Суркіс, Україна ще в суботу, 10 жовтня, була за крок від справжнього фіаско – дострокового припинення матчу і дискваліфікації.

Із подібними правопорушеннями футбольна Європа бореться давно і нещадно. Винних карають, незважаючи на імена і титули. Як це, скажімо, було в матчі кількарічної давнини між "Інтером" та "Міланом" у чвертьфіналі Ліги чемпіонів, який команди так і не змогли дограти через феєрверки на полі. Винними визнали уболівальників "Інтера", команда отримала технічну поразку і була дискваліфікована.

Україні відверто пощастило, що через не менш вражаюче фаєр-шоу від футбольних ультрас у Дніпропетровську матч на "Дніпро-Арені" все-таки вдалося дограти до фінального свистка. А втім, серйозного покарання від УЄФА країні та місту з його стадіоном не уникнути. Так, вже зараз можна не сумніватися, що дніпропетровській Арені загрожує чималий штраф укупі з кілька-матчевою дискваліфікацією на міжнародні матчі.

Ще в суботу міліція таки затримала кількох правопорушників, оштрафувавши кожного з них на 500 гривень. А ФФУ в особі віце-президента Сергія Стороженка цілком офіційно і не менш оперативно вибачилася перед англійцями. От тільки зовсім не палаючі на трибунах і прямо на полі феєрверки налякали британських гостей у Дніпропетровську. В обов’язковому після матчевому рапорті англійці особливо нарікали на "НЕДРУЖНЄ" ставлення українських уболівальників до гостей.

Для більшості європейців футбольний матч – це справжнє свято. Де справжня спортивна битва можлива лише в межах прямокутника футбольного поля. А відтак, гру можна відвідати з дружиною і дітьми, і без жодних проблем поспілкуватися з друзями і навіть уболівальниками протилежної команди. Тож, британські мас-медіа у власних коментарях дніпропетровського вояжу були відверто шоковані ворожим і агресивним ставленням українських трибун.

Відзначають британці і значну кількість явно нетверезих уболівальників, як на стадіоні, так і в місті. Далі тільки гірше. І британська "Daily Mail" вустами темношкірого форварда збірної Англії Карлтона Коула звинуватила українських уболівальників у расистських висловлюваннях. І це вже серйозний удар по іміджеві країни, яка готується приймати матчі майбутнього Чемпіонату Європи. Адже саме такими грубіянами на підпитку, зрештою, і сприйматиме українських фанів уся цивілізована Європи.

Із шанувальниками феєрверків на вітчизняних стадіонах необхідно боротися усіма доступними способами. Однак, не варто лементувати про відсутність на трибунах правоохоронців. Особисто я категорично не погоджуюся з тим, що ситуацію під час суботнього матчу в Дніпропетровську могли врятувати блискавичні дії бійців Беркута. Оскільки взагалі не підтримую думки про необхідність за першої ліпшої можливості тренувати на футбольних уболівальниках різного роду спецпідрозділи міліції в повному бойовому спорядженні.

В Україні подібне практикувалося неодноразово а свідками такого наведення "порядку" були мільйони телеглядачів. Це лише вкотре демонструє безсилля і небажання працювати по-новому організаторів футбольного дійства. А показова жорстокість правоохоронців тільки поглиблює прірву непорозуміння з фанами. І зрештою, як на мене, тільки зайве романтизує життя футбольних хуліганів.

На розгляді у Верховній Раді нині перебуває спеціальний законопроект, який, на думку українських футбольних чиновників, покликаний гарантувати безпеку звичайним уболівальникам під час відвідин стадіону і боротися з хуліганами. Подібний закон набуває особливої актуальності з огляду на проведення в Україні майбутнього Євро-2012.

Європейський союз футбольних асоціацій активно впроваджує в життя програму "RESPECT". І можна не сумніватися, що безладу і непорозумінь на футбольних стадіонах України не уникнути, допоки всі зацікавлені сторони не почнуть ставитися один до одного з повагою. Адже тільки повага здатна народити аналогічне почуття у відповідь… Тим часом, у найближчому матчі проблеми з уболівальниками Україну не обходитимуть. Оскільки через яскраве, але абсолютно протизаконне вогняне шоу в Дніпропетровську свій наступний поєдинок у плей-офф Чемпіонату світу команда Олексія Михайличенка цілком ймовірно змушена буде зіграти за порожніх трибун, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі