друкувати


Свято захисників від чарів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-15 02:53:29
Сьогодні християни відзначають день святого Кипріяна та Юстини, які вважаються заступниками від чаклунства. Саме до них моляться, коли відчувають вплив злих сил. У святи х переказах сказано, що Кипріян народився в III столітті нашої ери в Антиохії. Спочатку він був знаменитим волхвом. Аби вдосконалитися у чаклунстві, він подорожував Азією, Грецією, Єгиптом та переймав знання у найзнаменитіших чаклунів. Після навчання він повернувся до рідного міста Антиохії та почав показувати всім свої вміння і навчати інших цієї богопротивної справи. До нього почали звертатися всі знані люди Антіохії.

У той час в жив там і Єдесій, з жінкою та дочкою Юстиною, яка, випадково познайомившись з християнським вченням, охрестилась сама й навернула до Христа своїх батьків. Бувши винятково красивою, Юстина привернули до себе увагу багатого юнака Аглаїда, який почав просити її погодитися бути йому за дружину, але Юстина, відмовилась від шлюбу з язичником. Тоді ображений жених вирішив звернутися до Кипріяна, аби той допоміг йому завоювати прихильність діви. Що не робив чаклун, проте ніяка сила не похитнула Юстининої віри в Христа.

Тим часом у місті трапився мор, і в народі поширилася чутка, що це могутній волхв Кипріян, якому не вдаються його волхвування стосовно Юстини, мстить за неї цілому місту. Всі городяни почали благати дівчину, аби вона таки одружилася з Аглаїдом. Проте Юстина і тепер лишилася непохитною. Вона заспокоювала людей та обіцяла їм, що Господь незабаром визволить їх від хвороби. Коли Юстина помолилася, мор відступив.

Отже, Кипріян був присоромлений смиренною християнкою. Він став задумуватися, чому його чари не спрацювали, а молитва Юстини зупинила хворобу. Так йому відкрилася істина. Згодом юнак вирушив до християнського єпископа Анфима. Він розповів про своє минуле життя та передав чаклунські книги, аби єпископ їх спалив. Згодом колишніх волхв охрестився і через рік був висвячений на священика, а згодом зробився навіть єпископом. Юстина була тоді висвячена ним на дияконісу й поставлена начальницею общини християнських дів. В 304 році Кипріяна та Юстину за визнання християнства було скарано на мученицьку смерть.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі