друкувати


Потрібно запровадити єдину методику ціноутворення на компослуги

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-14 05:43:29
"Своїм розпорядженням Черновецький фактично запровадив новий вид комунального тарифу – передвиборчий. А заява прем’єр-міністра, підтвердила, що це не більше ніж спроба "купити" голоси киян на президентських виборах", - так прокоментував народний депутат, член Президії Єдиного Центру Василь Петьовка рішення про зниження комунальних тарифів у Києві на опалення і гарячу воду з 1 листопада до травня 2010 року.

Народний депутат переконаний, що "за ручного регулювання тарифів завжди з’являються можливості для корупції. До того ж з економічної точки зору це є абсурдом. Україні потрібні не передвиборчі житлово-комунальні тарифи, а реальні. Немає сенсу знижувати тарифи на кілька місяців, а потім, після виборів, підвищувати їх", повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

"Найгірше у цій ситуації, що прості громадяни не розуміють логіки, згідно якої нараховуються комунальні тарифи", – вважає політик. "Зрозуміло, що під час виборчої кампанії кандидати в президенти прагнуть здобути симпатії територіальних громад. Однак, перед тим як знижувати тарифи лише в одному регіоні необхідно пояснити, чому сусідні регіони повинні платити значно більше", - наголосив Василь Петьовка.

Політик зазначив, що "сьогодні, в Україні навіть фахівцям важко розібратися в формулах ціноутворення на житлово-комунальні тарифи. В той же час, в Канаді на урядових інтернет-сайтах кожен може перевірити формули, що регулюють ціноутворення на житлово-комунальні послуги. І якщо громадянин вважає ціни на послуги ЖКГ завищеними, він може звернутися зі скаргою до спеціальних урядових структур, що перевірять об'єктивність встановлення тих чи інших тарифів".

На думку Василя Петьовки, "в Україні потрібно запровадити єдину методику ціноутворення на комунальні послуги для місцевої влади. За таких умов громадяни зможуть бути впевнені в обґрунтованості тарифів у кожному, окремо взятому регіоні".

Обговорити на форумі