друкувати


Що потрібно знати при купівлі машини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-14 05:23:20
У ситуації, коли зустрічаються покупець з великою сумою грошей і продавець автомобіля, який цих грошей коштує, потрібна особлива пильність. Будь-яка дрібниця, що вас насторожила, може бути сигналом того, що від угоди краще відмовитися.

Якщо ви "чайник" - запросіть із собою друга, який розбирається в машинах. В крайньому випадку, можна скористатися послугами платного консультанта - зараз є й такі. А ось непроханих порадників краще побоюватися: ті, хто з власної ініціативи "сватає" вам будь-який автомобіль, можуть бути зацікавленими особами.

Зрозуміло, краще якщо ви будете знати середню ціну на автомобіль, який хочете купити. Занадто дешева повинна бути для вас ще одним індикатором, що з машиною непорядок.

Якщо пробіг занадто великий, то запитати про це потрібно, але якщо він середній - то це ще нічого не значить. Стан авто і рік випуску скажуть вам набагато більше.

Рік випуску надійніше за все визначається за номером VIN. Там є свої тонкощі, що залежать від марки машини, - наприклад, модельний рік у VIN може бути позначений латинською літерою. Але навіть не вдаючись в такі подробиці, запам'ятайте наступне: якщо, перевіряючи номер кузова, ви помітите на ньому якісь сліди "додаткової обробки" (наждачний папір, зварювання, свіжа фарба), або якщо знаки VIN набиті різним шрифтом та мають різну товщину ліній , - від покупки краще відмовитися. Ті ж заходи безпеки - за номером двигуна.

Деякі виробники ставлять у VIN контрольну цифру, що дозволяє довідатися, чи не був VIN перебитий. Для США та Канади (а відповідно, для автомобілів, призначених для продажу там або привезених звідти) це обов'язково. Для Європи це скоріше екзотика, хоча деякі виробники (наприклад, BMW) цей метод захисту теж використовують.

Якщо у вас є можливість перевірити VIN і номери в ДАІ - краще зробіть це. Також не варто забувати, що крім "майже інтелігентних" шахраїв можна стати жертвою звичайних грабіжників, отже тим, хто купує автомобіль, варто дотримуватися і загальної техніки безпеки: не треба носити із собою відразу всю суму, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі