друкувати


Миротворці відкрили двері для школярів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-14 12:38:33
Українські і американські миротворці сил КФОР у Косовому влаштували на найбільшій у Європі американській військовій базі "Bondsteel" "День відкритих дверей" для сербських і албанських школярів.

Цього дня одразу 60 учнів шкіл муніципалітету Штрпце, що входить до зони відповідальності національної складової спільного українсько-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" багатонаціональної тактичної групи "East" сил КФОР у Косовому, відвідали найбільшу у Європі американську військову базу "Bondsteel". У складі екскурсійної групи були учні трьох населених пунктів, де мешкають серби - Штрпце, Яжинці і Драйковці, та трьох албанських сіл - Горна Бітінья, Ферайя і Броди, на чолі із директорами навчальних закладів, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Організатором "Дня відкритих дверей" виступила група зв’язку для моніторингу з муніципалітетом Штрпце. А безпосередню допомогу в проведенні заходу надали командування 40-го батальйону спеціальних військ США багатонаціональної тактичної групи "Еast" та секція зв’язків з місцевим населенням спільного українсько-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат", де начальником підполковник Володимир Мілентьєв.

В ході чотирьохгодинної екскурсії по базі "Bondsteel" юні мешканці муніципалітету Штрпце побували на льотному полі, де американські пілоти батальйону "Arctic Eagle" розповіли їм про можливості гелікоптерів "Blaсk Hawk" та дозволили усім бажаючим відчути себе пілотом потужної бойової машини. Пожежна станція військової бази "Bondsteel" стала наступним пунктом відвідин. Там екскурсанти ознайомилися з обладнанням місцевих пожежних машин, приміряли на себе захисну амуніцію та побачили на власні очі роботу обладнання, яке допомагає пожежним у їх роботі.

Далі на стадіоні бази "Bondsteel" учні провели між собою товариську зустріч з футболу, в ході якої з рахунком 3-1 перемогла команда "жовтих" перемогла "червоних". Слід зазначити, що команди були скомплектовані за змішаним принципом, тобто у їх складі були хлопці і сербської і албанської національностей. До речі, суддями футбольного матчу виступили українські миротворці на чолі із старшиною Сергієм Легостаєвим. Після гри відбулася церемонія нагородження переможців футбольного матчу - 60 футбольних м’ячів знайшли нових власників. А директора шістьох навчальних закладів муніципалітету Штрпце отримали пам’ятні подарунки від миротворців сил КФОР.

У свою чергу заступник директора департаменту освіти, культури, спорту та молоді муніципалітету Штрпце Садік Умері подарував миротворцям картину з краєвидами Шар-Планіни – саме в цьому географічному районі Балкан знаходиться муніципалітет Штрпце. Завершилася екскурсія школярів веселим та смачним святом "Піцца-Паті" на спортивному майданчику бази "Bondsteel". За словами підполковника Володимира Мілентьєва, головної метою заходу стало не тільки пропагування миротворчої діяльності КФОР. - Ми на прикладі "Дня відкритих дверей" продемонстрували, що молодь, не залежно від національної приналежності, має можливість у доброзичливій та дружній атмосфері разом проводити вільний час. Саме тому, щирі посмішки хлопців та дівчат, а також їх добрий настрій стали для нас найголовнішою нагородою, - зазначив підполковник Володимир Мілентьєв.

Обговорити на форумі