друкувати


Україна: 100 тисяч корів гинуть від лейкозу. А потім …у продаж

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-13 05:17:22
Щороку поголів'я корів в Україні зменшується на 200 тисяч. Причина трьох з чотирьох смертей – лейкоз, тобто рак крові. За прогнозами фахівців, вже найближчими роками кількість загиблої від цієї хвороби худоби збільшиться до 300 тисяч на рік.

Чи може вражена раком яловичина потрапити у продаж? Ветеринари запевняють, що ні, селяни кажуть - хабарництво процвітає.

Лейкоз хвороба невиліковна, корову з таким діагнозом можна тримати два роки, аби народилося телятко - а тоді обов'язково здати на забій. При цьому весь цей час молоко та сметану в жодному випадку не можна продавати, тільки викидати.

За зовнішніми ознаками рак крові у корови не виявити, необхідно робити аналізи в лабораторії. Але селяни підозрюють, що на цьому ветеринару мають чималі гроші. Нібито аналізів не роблять, а змовилися з м'ясозаготівельниками – ті приходять просто у двори, де коровам діагностували лейкоз.

Тому власники тварин пропонують шифрувати зразки крові для аналізів, аби прізвища господаря не було видно. В якості доводу наводять приклад: син однієї фермерки, студент Луганського аграрного університету, приніс на лабораторне дослідження кров корів, яких в їхньому селі ветеринари визнали хворими. Результат – усі здорові.

У випадку спірних питань кров корів везуть до Центральної лабораторії у Києві. Діагноз, поставлений тут, є остаточним і оскарженню не підлягає. Але цьому селяни теж не вірять. За їхніми словами, за 150 доларів корову можуть визнати не лейкозною. Натомість лікарі звинувачення у хабарництві категорично заперечують. Вони зауважують, що результати друкує комп'ютер, і підробити їх неможливо.

Між тим у продаж вражена раком яловичина в жодному випадку не потрапить, заявляють у Держкомітеті ветеринарної медицини. Без довідок про здоров'я корови продати її на ринку чи здати на м'ясокомбінат не можливо. Єдине що – коли корову ріжуть для власного споживання. Тут ветеринарного контролю не має, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі