друкувати


The Observer: Росія готується до вторгнення у Крим

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-13 04:19:46
Україна побоюється за своє майбутнє, оскільки Москва рветься до Криму. У вересні в Лівадійському палаці, де колись лідери Британії, США і Росії - Черчилль, Рузвельт і Сталін - ділили Європу на сфери впливу, відбулася конференція.

У ході зустрічі, в якій брали участь східноєвропейські політики і інтелектуали, передбачалося обговорити стратегічне майбутнє України. Але превалювати стало питання: чи буде війна між Росією і Україною.

На думку видання, Москва недвозначно вимагає в Києва визнати за Росією право визначати курс України.

Як пише британське видання The Observer, у серпні президент Росії Дмитро Мєдвєдєв у своєму листі відчитав президента України Віктора Ющенка, звинувативши його в антиросійській позиції. Мєдвєдєв заявив, що російська сторона не матиме з Ющенком жодних контактів. Мєдвєдєв також сказав, що переглядає російсько-український договір про дружбу від 1997 року: це натяк, що Москва, можливо, перестане поважати державні кордони України, наголошує видання. На думку видання, Москва дала Києву недвозначний сигнал: наступний президент зобов'язаний визнати за Росією право вето на стратегічний курс України.

Екс-радник президента України з національної безпеки Володимир Горбулін минулого тижня застеріг у статті, що Росія готується розчленувати Україну. За найгарячішу точку він вважає Крим - єдину область України, де російське населення в більшості. В останні тижні прокремлівські газети пророкують швидке возз'єднання Криму з Росією, а кілька московських ресторанів у меню перейменували борщ з "українського" на "малоросійський", наголошує видання.

Росія вимагає не лише зміни Ющенка, але і зміни траєкторії розвитку України, наголосив один з українських дипломатів. На його думку, Мєдвєдєв поставив перед Києвом ультиматум: змиритися з російським пануванням, добровільно відмовитися від вступу в НАТО і продовжити термін оренди бази ВМФ у Севастополі. "За цих умов новий президент України буде майже російською маріонеткою, сказало джерело".

Україна та інші східноєвропейські країни стурбовані тим, що США кидають їх напризволяще заради "перезавантаження" відносин з Москвою. Обама стурбований проблемами Ірану, Афганістану та Іраку, і мало в кого є ілюзія, що він прийде на допомогу Україні, якщо Росія на неї нападе, пише газета. Брюссель, зі свого боку, дав зрозуміти, що Україні не варто сподіватися на прийом у ЄС в найближчому майбутньому. Правда, Україну і ще п'ять колишніх республік СРСР запросили брати участь у програмі партнерства з ЄС, але візовий режим для громадян України не полегшили. Горбулін вважає, що європейці негласно домовилися з Москвою, що перестануть боротися за Україну. На його думку, ця операція порівнянна з "мюнхенською змовою", повідомляє ТСН.

Напад Росії на Україну - це щось немислиме, вважає The Observer. Проте напередодні президентських виборів можливі дрібні сутички - як випадкові, так і цілеспрямовані, наводяться у статті думки аналітиків. Ще одна проблема - комерційна діяльність Чорноморського флоту, що має в своєму розпорядженні надлишки інфраструктури, відмітив Ендрю Вілсон, науковий співробітник European Council on Foreign Relations.

Нещодавно російський парламент ухвалив у першому читанні військову доктрину, що санкціонує застосування армії за кордоном для захисту національних інтересів, нагадує видання. Проте більшість спостерігачів вважають, що Путін і Мєдвєдєв скористаються загрозою війни для послаблення і дестабілізації України, говориться у статті.

Відповідальність за складне становище України значною мірою несе її керівництво: боротьба за владу між Ющенком і Тимошенко паралізувала державний апарат і поставила економіку на межу дефолту. На наступних виборах балотуються Тимошенко, Ющенко, Янукович і Яценюк. Москва поки не підтримала жодного з кандидатів, стверджує газета, пояснюючи, що в Януковича рейтинг найвищий, але Путін у кращих стосунках із Тимошенко. Хто б не переміг, переможцеві доведеться вирішувати проблему стосунків з Москвою, наголошує видання. В очах російського керівництва Україна - невід'ємна частина Росії, вкрай необхідна для відновлення імперії, додає The Observer.

Обговорити на форумі