друкувати


13 жовтня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-13 03:43:32
Сьогодні в Афганістані День заснування Національної асамблеї республіки (1964). На Віргінських островах День дружби. Ще цього дня в 1792 році заклали перший камінь у фундамент резиденції президента США, яка з 1809 року стала називатися "Білим домом".

У 1923 році столицю Туреччини було перенесено із Стамбула в Анкару. А в 1999 у Франції дозволили одностатеві шлюби.

13 жовтня 1925 року народилася Маргарет Тетчер – найвідоміша жінка-політик ХХ століття. Ставши прем'єр-міністром Великобританії в 1979 році, вона отримала країну в жахливому стані. Найяскравішим символом тієї епохи були купи сміття на вулицях найбільших міст Англії, довкола яких снували голодні щури. Її досягнення зараз очевидні для всіх.

Прозорливість і зосередженість на меті допомогли Тетчер піднестися до лідерства в англійській партії Торі (консерватори), а її цілеспрямованість і честолюбство дозволили залишитися при владі довше, ніж будь-якому іншому британському лідеру двадцятого сторіччя. Ставши першою жінкою прем'єр-міністром Британії, Тетчер, як і чекала, добилася не дуже багато, постійно зустрічаючи на своєму шляху блокування і перешкоди, - звичайний набір опору будь-якому жіночому лідеру, що проник в бастіон традиційно чоловічої влади. Але, як незабаром з‘ясувалося, Тетчер, творчо використовуючи законодавство, добилася більшого, ніж три її попередники разом взяті.

Яких тільки епітетів не додавали до її імені! Тетчер називали "найсильнішою жінкою Європи", "великим прем'єр-міністром і великою жінкою", "найсильнішим чоловіком в НАТО", "найкращим і єдиним чоловіком в британському кабінеті", а найвідоміше - це, звичайно ж, "залізна леді". Хтось з політиків говорив: "Великобританія володіє двома скарбами, один з них - нафта, другий - Маргарет Тетчер".

Жовтень 1963 року прийнято вважати початком "бітломанії". Все почалося з концерту, який "Бітлз" давали в Лондоні, в залі "Palladium", 13 жовтня 1963 року. Перед екранами телевізорів у Великобританії виступ "бітлів" зібрав 5 мільйонів телеглядачів, а після концерту музиканти пробиралися до машини в оточенні поліції.

Православні: Григорій, Михайло.

Католицькі: Теофіл, Едуард.

Цього дня:

54 Дружина римського імператора Клавдія отруїла його грибами.

1307 Французький король Філіп IV Красивий наказав арештувати всіх членів духовно-рицарського ордена тамплієрів (храмовників) і конфіскувати їхнє майно. Тамплієри були звинувачені в єресі, багатьох з них піддали жорстоким тортурам, щоб добитися від них неправдивих визнань. Папа Римський Климент V під тиском короля наказав арештувати тамплієрів в інших країнах, а в 1312 році розпустив орден. Велика частина членів ордена була страчена і кинута у в‘язниці, а останній великий магістр ордена Жак ДЕ Молі був спалений в 1314 році на вогнищі.

1843 В Нью-Йорку була створена найстаріша в Америці єврейська організація – "Діти обітниці".

1884 Гринвіч затверджено як місце проходження нульового меридіана.

1900 Вийшла основна книга Зігмунда Фрейда "Тлумачення снів".

1938 Російський поет Осип Мандельштам був доставлений в трудовий табір.

1957 На Державній нараді Мао Цзе Дун заявив: "Не треба читати багато книг".

1975 Прем'єр-міністр Канади П‘єр Трюдо оголосив про введення надзвичайного трирічного антиінфляційного плану, який передбачає урядовий контроль цін.

1992 На посту прем'єр-міністра України був затверджений Леонід Кучма ( другий Президент України)

13 жовтня народилися:

1899 Олексій Олександрович Сурков (1899-14.6.1983), поет, автор пісень ("Бьется в темной печурке огонь").

1933 Марк Анатолійович Захаров, кінорежисер, головний режисер театру Лєнком ("Звичайне диво", "12 стільців", "Той самий Мюнхгаузен", "Формула кохання").

1935 Савелій Крамаров (1935-6.6.1995), комедійний кіноактор ("Невловимі месники", "Джентльмени удачі"), повідомляє forUm.

Обговорити на форумі