друкувати


Дзвони пам’яті кличуть у Дем’янів Лаз

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-13 03:38:52
Жовтневі дні для Івано-Франківщини є пам’ятними. 7 жовтня під егідою Івано-Франківської обласної Ради було проведено круглий стіл з різними політичними і громадськими організаціями, присвячену двадцятиріччю перших і, на жаль, не останніх "знахідок", старанно приховуваної "совєтським" режимом правди про те, що творили тут "червоні" переможці, утверджуючи владу Москви на Прикарпатті в 1939-1941рр. Активісти обласної організації Народної Партії також взяли участь у цьому заході.

З вересня 1939 по червень 1941 року Станіславів (нині Івано-Франківськ) – у складі Радянського Союзу. Цей період відзначився репресіями проти населення, апогеєм яких став таємний розстріл працівниками НКВС в’язнів та підозрюваних (невинних людей), що перебували у Станіславівській в’язниці на момент розв’язання Німеччиною війни проти СРСР. Їх поховано у спільній могилі в урочищі Дем’янів Лаз біля міста. У 1989 році в урочищі були проведені розкопки та віднайдено рештки 586 осіб: у більшості жертв – кульові отвори у потилиці та колючим дротом зв’язані тіла. На перепоховання зібралося близько 300 тисяч українців. В урочищі Дем’янів Лаз відкрито меморіальний комплекс. Вшановуючи пам’ять загиблих, регулярно проводяться поминальні богослужіння, протягом 5 хвилин по всій області звучатимуть дзвони, не залежно від того до якої релігійної громади вони відносяться.

Ми тішимося з того, що всі політичні і громадські організації прийшли до єдиної мети – віддати останню шану людям, які ціною життя заплатили за незалежну, суверенну державу, та прийняли участь у панахиді, яка відбулася в Дем’яновому Лазі в неділю 11 жовтня, в 12 год.

Тому і представники Народної Партії прийняли безпосередню участь у Спільній молитві та заходах із вшанування пам’яті жертв комуністичних репресій в урочищі Дем’янів Лаз спільно з іншими політичними та громадськими організаціями та Президентом України, повідомляє секретаріат ІФОО Народної Партії.

Обговорити на форумі