друкувати


В.Ющенко на Прикарпатті: "Не допустимо червоного терору"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-12 04:31:24
Вчора на Прикарпатті побував Президент Україна Віктор Ющенко. Він взяв участь у заходах з нагоди 20-ї річниці перепоховання жертв комуністичних репресій в урочищі Дем'янів Лаз, яке наприкінці червня 1941 року під час відступу військ Червоної армії стало місцем масового знищення органами НКВС в'язнів тюрем.

Глава держави разом з головою СБУ, депутатами Верховної ради, керівниками Івано-Франківщини та сотнями людей, які прийшли вклонитися пам’яті невинно закатованих, поклав квітів до центральної могили жертв сталінського террору. Урочистості розпочалися панахидою в церкві Пресвятої Трійці за участю православних та греко-католицьких єпископів Прикарпаття, повідомляє Офiцiйне Інтернет-представництво Президента України.

"Ми зібралися сьогодні у місці невимовного горя, місці трагічному і водночас священному. Тут, у Дем’яновому Лазі, сталінська машина терору здійснила жахливий злочин проти України і проти людськості. Я хочу, щоб кожен з нас усвідомив безмір горя, похованого у цій землі. П’ять братських могил. Сотні убитих людей. Священики, вчителі, студенти, інтелігенти й звичайні люди, єдиною виною яких було те, що вони були українцями.

Вклоняючись світлій пам'яті тих, хто покоїться в цій землі, ми вшановуємо сотні тисяч співвітчизників, знищених і репресованих у Західній Україні в 1939-1940 роках, мільйони українців - невинних жертв сталінізму, згадуємо тисячі невідомих і відомих поховань", - сказав Віктор Ющенко у своєму виступі.

У вересні 1939 року радянські війська жителі Західної України зустрічали як визволителів. Проте отримали підлість, підступність та пекельні дії радянської машини терору. "Саму ж Україну та її народ сталінський режим люто ненавидів, а понад усе боявся. Він не міг забути й пробачити нам Української Народної Республіки. Він жахався нашої національної снаги, маніакально вбачаючи у кожному українцеві прихованого повстанця", - продовжив Президент.

Отож разом із червоноармійцями сюди негайно прибули професійні кати НКВС. Так почалися масові арешти й розстріли, катівні й тюрми наповнилися невинними людьми, рушили на схід численні ешелони з депортованими. Наукове товариство ім. Тараса Шевченка й "Просвіту". Було ліквідовано політичні партії, розгалужену кооперативну мережу, культурницькі й спортивні організації, розпочато насильницьку колективізацію селянських господарств. За невеличкий період 1939-1941 років від репресій на Західній Україні постраждало понад півтори мільйона осіб – кожен 10-й мешканець краю. Американський історик Ян Грос підрахував, що тут загинуло в 3-4 рази більше людей, ніж у захопленій німцями Польщі, яка за площею була вдвічі більшою.

Згодом керівник держави закликав до відновлення правди про той історичний період. "Правда – єдиний шлях до очищення і внутрішнього миру, до розуміння справжньої сутності самого себе, свого народу і його призначення в майбутньому. Посттоталітарній, постколоніальній і постгеноцидній Україні правда життєво необхідна, як ліки, як повітря. Відновлення історичної істини й справедливості – основа нашого національного відродження, наріжний камінь моєї політики як Президента України".

Віктор Ющенко зауважив, що заради цієї мети вже докладено багато зусиль: світ дізнався правду про Голодомор 1932-33 років, репресії 40-50-х років, за дорученням Президента розсекречено архівні документи, що стосуються українського визвольного руху, політичних репресій та голодоморів, в українських містах відкриваються центри, де кожен має доступ до документів про злочини комуністичного режиму.

Правда про сталінізм та його злочини потрібна не тільки Україні, а й усій Європі та світові. Він нагадав про ініціативу Європейського парламенту оголосити 23 серпня Загальноєвропейським днем пам’яті жертв усіх тоталітарних режимів. Також, за словами Віктора Ющенка, в липні цього року Парламентська асамблея ОБСЄ прийняла резолюцію, яка рівною мірою засуджує сталінізм і нацизм як два репресивні режими Європи. "У Польщі, Латвії, Литві, Естонії сталінізм засуджено нарівні з нацизмом на законодавчому рівні. Переконаний, що прийде час – і це зробить Україна", - сказав Президент.

На цьому тлі він назвав особливо цинічними будь-які спроби обілити Сталіна, заперечити чи применшити катастрофу Голодомору, виправдати масові репресії 20-50-х років. "Ці спроби не принесуть їх авторам нічого, крім ганьби. Ми не допустимо реваншу прокомуністичних та проімперських сил", - наголосив Віктор Ющенко.

Він вважає, що настав час позбутися ідолів комуністичних вождів - тих, хто зневажав, розстрілював і ненавидів наш народ, хто прирік на смерть мільйони людей. "Час позбавити нашу землю від цих сатанинських символів, остаточно відправити кумирів на звалище історії. Я глибоко переконаний і твердо це кажу - ми очистимося від скверни, ми відродимо істину і відродимо справедливість, ми продовжимо шлях у майбутнє як вільна, горда й велика європейська нація", - сказав Президент.

Він висловив вдячність членам товариства "Меморіал", які ще за радянської влади розкрили злочин режиму в Дем’яновому Лазі, що було великим особистим подвигом у той час. Щоб перепоховати жертв сталінського терору, тут зібралося півмільйона людей з Івано-Франківщини і всієї України. "Це був могутній вияв нашої національної волі покінчити з тоталітаризмом, скинути колоніальне ярмо й відновити Українську державу. Наш народ знищували голодоморами, тюрмами, репресіями. Але ми вистояли й перемогли. Наш дух – непоборний. Ми єдина українська нація. Ми сильна європейська держава. Ми пам’ятаємо про своїх героїв і про своїх полеглих. Ми впевнено дивимося в майбутнє", - наголосив Президент. Віктор Ющенко поставив свічку в пам’ять розстріляних, а також відвідав музей жертв комуністичних репресій, створений на основі матеріалів ексгумацій 1989 року та розсекречених архівних документів.



Обговорити на форумі