друкувати


А.Яценюк про перспективи ядерної енергетики

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-12 02:50:40
Справжня енергобезпека країни неможлива без розбудови АЕС, переконаний лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк. Разом з експертами – керівниками Рівненської атомної електростанції – політик обговорював перспективи ядерної енергетики, після чого відповів на кілька питань журналістів.

Цей візит на РАЕС можна назвати стратегічним, бо в програмі Арсенія Яценюка є теза про необхідність нової індустріалізації.

- Арсенію Петровичу, як Ви вважаєте, що перспективніше: будувати нові атомні електростанції чи модернізувати існуючі?

- Треба збільшувати потужності, й логічно це почати робити на побудованих атомних електростанціях. Йдеться про збільшення загального обсягу енергетичних потужностей, зокрема й про гідроенергетику. У нас немає іншого виходу, ніж запропонувати в обмін на дорогий газ дешеву електроенергію. Якщо це дешевше втричі, то рішення лежить на поверхні. Нагальна проблема – передача, доставка електроенергії, З мереж треба розпочинати. Необхідно негайно будувати лінію Рівне-Київ для того, щоб надмірні потужності, які сьогодні є в Рівному, дали можливість отримувати Києву дешевшу електроенергію.

- Чи після збільшення потужностей на АЕС вистачить спеціалістів для їх обслуговування?

- А це найважливіше. Якщо зараз не зайнятися збереженням фахівців, виплатою заробітної плати й не турбуватися про них, то Білорусія і Росія їх розтягне. І цей процес сьогодні вже відбувається.

- А коли ви станете президентом, де гарантії того, що все обіцяне вами буде виконано?

Я вам щось пообіцяв? Після виборів ми прокинемося в тій самій країні, як і учора. А ось якою вона має стати – залежить від вас та вашої позиції. Єдине, що я можу пообіцяти, – це тяжка робота.

Китай 20 років тому сталь у тазіках виплавляв. А сьогодні це країна майже номер один у світі. Україна через 20 років може бути країною номер один в Європі!

І саме тому, що мені 35 років, найбільше шансів щось зробити у мене. Знаєте, чому? Бо я не можу помилитися. У мене ще ціле життя попереду. Як я вас обдурю, то я тут другий раз стояти не буду.

PS. Запитання наостанок…

– Арсенію Петровичу, ви в чудовій фізичній формі. Як Вам вдається за собою слідкувати при такому ритмі життя?

– Доповідаю. Сьогодні вранці у Рівному сів у машину, поїхав у спортзал. Я забув, правда, як він називається, хвилин десять їхати від центру. Зал – супер! Це не так приємно – щоранку вставати, бігати, тягати залізо, штанги. Але треба тримати себе в формі. Чому? Тому що фізична форма є частиною моральної форми і навпаки.

Автор: Ірина СЕРГІЄНКО
Обговорити на форумі