друкувати


"Карітас" означає милосердя...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-09 04:35:31
Будь-яке слово має велику вагу, а коли воно ще й підкріплено справою, то набуває великої сили. Наприкінці ХІХ століття було опубліковано енцикліку "Нові справи" папою римським Львом ХІІІ. Вона надала потужний імпульс широкій соціальній діяльності підданих Католицької церкви. Для узгодження їхньої допомоги в Німеччині 1897 року було організовано перший єпархіальний координаційний центр, який дістав назву "Карітас", що з латинської мови перекладається як "милосердя".

"Карітас" є міжнародним благодійним фондом. Він розміщений у 196 країнах світу, Україна є в тому числі. Карітас України з’явився на теренах нашої держави після розпаду Радянського Союзу у вигляді окремих організацій Карітас. Спочатку його діяльність була досить обмеженою і полягала лише у розподілі гуманітарної допомоги. Але вже у 1994 після об’єднання розрізнених представництв у єдину мережу Карітасу України відбулося значне розширення напрямків благодійної роботи. З 1999 року організація є повноправним членом Конфедерацій Карітас Інтернаціоналіс та Карітас Європа.

Карітас України на сьогоднішній день є найбільшою неурядовою благодійною організацією в Україні, що займається питаннями соціального захисту та охорони здоров’я населення. До його складу входять 19 регіональних представництв Карітас з координаційним центром у Львові. Регіональні організації Карітас поділяються на дві категорії — єпархіальні та парафіяльні.

Коломийсько-Чернівецька єпархія УГКЦ також має своє представництво Карітасу. Директором регіонального фонду "Карітас" є Сергій Триф’як. Він зовсім недавно прийняв керівництво, але повний ідей та планів, якими він поділився з читачами Коломия ВЕБ Порталу.

Проект "Домашня опіка" спрямований на допомогу одиноким людям, пенсіонерам, малозабезпеченим та людям з обмеженими фізичними можливостями. Соціальні працівники прибирають в оселях, перуть одяг, варять їсти, а деколи просто допомагають добрим словом. Така допомога надається близько сорока коломиянам двома працівниками.

Карітасом проводиться також допомога дітям заробітчан, яких є надзвичайно багато. Близько 20 таких дітей відвідують центр Карітасу. Та обмежень нема, по допомогу можуть звернутися і діти з нормальних сімей. Вони там роблять домашнє завдання та мають змогу похарчуватися. З ними працюють психологи, педагоги.

З 1 жовтня відновила свою діяльність благодійна їдальня на вул. Петлюри 98 (м.Коломия). Всі, хто потребує може прийти туди та з’їсти обід.

Відновив свою роботу і клуб пенсіонерів. Люди похилого віку мають можливість пообідати та поспілкуватися на соціальні, політичні теми та про все, що їх цікавить.

В планах Карітасу в Коломиї відкрити кризовий центр, де діти з кризових сімей зможуть перебувати певний час. Там дітьми будуть опікуватися педагоги та психологи. Вони зможуть відвідувати коломийські загальноосвітні школи.

Щоб зібрати кошти, які зможуть допомогти іншим людям на ноги, проводитиметься акція "Різдвяна свічка". Кожен зможе пожертвувати 6 гривень на свічку.

Спільно з Дітьми світла буде проведено ще одну акцію "Допоможи св. Миколаю прийти до сиріт". Вона вже проводилася раніше і мала успіх. Цього року планується дещо розширити її та зібрати більше кращих подарунків. Адже для дітей позбавлених батьківського піклування так важливо відчути себе потрібними та просто бути дітьми, які вірять у дива.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі