друкувати


Виробництво сигарет в Україні скоротилося на 21,5%

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-09 02:38:34
За даними асоціації "Укртютюн", в травні-вересні обсяг виробництва сигарет в Україні знизився на 21,5% - до 47,03 млрд шт., повідомляє "Комерсант-Україна".

В цілому з початку року в країні було вироблено 85,22 млрд шт. сигарет проти 98,77 млрд шт. роком раніше. При цьому до травня падіння виробництва, обумовлене кризою, не перевищувало 2%. За словами гендиректора асоціації Валентини Хоменко, тютюнові компанії були вимушені зменшити обсяг виробництва через зниження попиту, викликаного подорожчанням у зв'язку з останнім підвищенням ставок акцизного збору, повідомляє РБК-Україна.

Один з авторів закону про ставки акцизного збору, які діють зараз, народний депутат від БЮТ Олег Ляшко вважає, що негативна динаміка обсягу виробництва сигарет свідчить про зниження їх споживання. "Скорочення споживання корелюється з падінням виробництва. Про які-небудь ознаки збільшення нелегальних продажів мова не йде", - упевнений депутат. Він також вважає, що досягнута і інша мета закону - підвищення доходів до держбюджету. За даними ДПАУ, з початку року обсяг акцизного збору від тютюнових виробів збільшився в порівнянні з минулим роком в 2,6 рази - до 5,7 млрд грн.

Проте виробники не розділяють цю думку. "Падіння виробництва на рівні 20% викликане різким підвищенням цін на сигарети через збільшення акцизу в травні. Після травневого підвищення акцизів ціни на пачку сигарет без фільтру були збільшені на 1,25-1,6 грн, на пачку сигарет з фільтром - на 1,7-3 грн", - відзначає директор з корпоративних питань "JTI-Украина" Дмитро Редько. В результаті українські споживачі перемкнулися на дешевші сигарети, що нелегально ввозяться з Росії і Молдавії, стверджує В.Хоменко. У неофіційних бесідах представники галузі говорять, що ситуація все більше нагадує 2000-2001 роки, коли кожна третя пачка сигарет, що продається в Україні, була контрабандною. Тому компанії починають згортати програми з модернізації виробництва і планують скорочення штату.

Нагадаємо, з 1 травня набув чинності прийнятий 31 березня закон, згідно якому адвалорна складова акцизного збору на тютюнові вироби виросла з 16% до 20%, а специфічна - з 15,6 грн до 35 грн/1000 шт. для сигарет без фільтру і з 37,5 грн до 60 грн/1000 шт. для сигарет з фільтром. Специфічна ставка з початку наступного року повинна індексуватися на рівень інфляції. Влітку Кабмін запропонував підвищити адвалорну ставку ще раз - на 36%.

Обговорити на форумі