друкувати


Зустріч Ющенко-Медведєв: бути чи не бути?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-09 01:52:14
Сьогодні в Кишиневі (Молдова) відбудеться Рада глав держав-учасниць СНД - подія, що останній тиждень підігрівала інтерес в Україні навіть не стільки темами, винесеними на порядок денний заходу, стільки відповіддю на питання, чи відбудеться так багато обговорювана двостороння зустріч президентів України та Росії Віктора Ющенка і Дмитра Медведєва. І якщо з української сторони все цілком зрозуміло - В.Ющенко неодноразово заявляв про свою готовність і необхідність такої зустрічі, то в Кремлі до останнього моменту зберігали вперте мовчання і навіть швидше демонстрували байдужість до ініціатив Києва, як ніби листи Президента України не доходять до Москви.

Перша офіційна заява Президента України про намір зустрітися зі своїм російським колегою під час саміту глав держав СНД прозвучала 30 вересня під час прес-конференції на зеленій галявині Секретаріату Президента. Зокрема, відповідаючи на запитання, чи планує він взяти участь в кишинівському саміті СНД і чи відбудеться під час цього саміту зустріч президентів України та Росії, В.Ющенко сказав: "Так і так, дві позитивні відповіді. Зустріч відбудеться, і я візьму участь у нараді глав держав СНД ".

Проте вже через кілька днів Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров, відповідаючи на прес-конференції в Харкові на питання, чи можливі взаємні державні візити президентів до кінця поточного року, відповів: "Якщо ви читали послання Дмитра Медведєва Президенту України Віктору Ющенку, то у вас повинно бути якесь розуміння ситуації ". Крім того, торкаючись слів в.о. Міністра закордонних справ України Володимира Хандогія про те, що українська сторона кілька разів направляла Росії побажання організувати зустріч двох президентів, але відповіді не отримувала, С.Лавров підкреслив: "Це можна розглядати як відсутність відповіді. Дві країни дружать. Але на ваше запитання я відповів: відповіді немає ".

Незабаром після цього, 7 жовтня, прес-секретар глави російської держави Наталя Тімакова підкреслила, що в програмі візиту Президента РФ Д.Медведєва до Молдови 9 жовтня немає окремої зустрічі з Президентом України В.Ющенком. Н.Тімакова сказала, що під час участі Д.Медведєва в саміті глав держав-учасниць СНД окремої зустрічі з Президентом України не передбачено.

На тлі такої невиразної і не зовсім дипломатичної обстановки, Президент України в черговий раз підкреслив: "З нашого боку немає перешкод. Більш того, я написав листа кілька тижнів тому Президенту Російської Федерації з пропозицією провести таку зустріч. Відповіді традиційно немає, але я сподіваюся, що ця зустріч буде. Особливо після того, що було зроблено з російського боку влітку, вважаю, що така зустріч є необхідною". У той же час, В.Ющенко наголосив на неприпустимості відносин в режимі ультиматумів. "Я не допущу такої тональності з українським незалежною державою", - заявив він. В.Ющенко відзначив, що режим відносин між Україною і Росією, як і відносини України з іншими сусідами, має бути діловим і добросусідським. "Підтримувати діалог добросусідства з кожним сусідом - це мій обов'язок", - сказав Президент України.

І лише напередодні, 8 жовтня, офіційний представник МЗС РФ Андрій Нестеренко заявив, що російське керівництво не відмовляється від зустрічей з українським керівництвом на високому та найвищому рівні. "Ніхто ні від яких зустрічей не відмовлявся, - підкреслив він. - У п'ятницю, 9 жовтня, відбудеться Рада глав держав у Кишиневі, де візьмуть участь Президент РФ Дмитро Медведєв і глава України Віктор Ющенко. Вони будуть знаходитись в спільному форматі, в рамках СНД і брати участь в обговоренні питань на порядку денному ".

Навряд чи такі відповіді російської сторони можна вважати вичерпними або подають ознаки зустрічного руху на шляху налагодження й так непростих відносин між двома державами. І спільна заява Д.Хандогія та С.Лаврова на цьому тижні в Харкові про те, що російсько-українські відносини мають потребу в якісному покращенні в дусі Договору про дружбу, співпрацю і партнерство між Російською Федерацією та Україною від 31 травня 1997 року, так і залишиться заявою виключно на папері, якщо відносини сусідніх країн і надалі будуть будуватися на принципах, які в даний момент навряд чи можна назвати добросусідськими, партнерськими, основаними на взаємоповазі.

Нагадаємо, раніше Президент РФ Д.Медведєв заявив, що відносини між Росією і Україною різко погіршилися в результаті ряду рішень, які були прийняті українським Президентом В.Ющенко. Д.Медведєв зазначив, що звертаючись недавно з посланням до свого українського колеги, він "хотів привернути увагу до того, чому російські відносини з Україною деградували до небувалого рівня". Російський Президент зазначив, що причина цих змін дуже проста: "Мій колега прийняв певні політичні рішення, що переслідували саме такі цілі".

Кишинівський саміт СНД запланований на 9 жовтня. З 1 січня 2009 року Молдова є країною-головою в СНД.

Джерело: ЛІГА.Новости
Переклад: Богдана ОЛІЙНИК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі