друкувати


Грошам — горе. "Політично-продуктові" розклади

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-08 04:08:40
На українців чекає традиційна осіння пора підвищення цін.

Українцям доведеться у жовтні готувати не тільки осінній гардероб, а й додаткові гривні на харчі — "на старті" традиційна хвиля подорожчання продуктів. Разом зі звичним підвищенням цін на молочну продукцію додадуть у ціні яйця, овочі-фрукти, солодощі та крупи, дорогими лишатимуться цукор і м’ясо. Цінові "сюрпризи" може підкинути не тільки осінній сезон, а й коливання долара. А ще, переконані фахівці, вартість української ковбаси залежить і від... наближення виборів та "політично-продуктових" розкладів. 

Молоко й городина вже дорожчають. Киянка Валентина Петрівна — у передчутті чергового подорожчання продуктів. "Можете не сумніватися, ціни знову злетять, — запевняє жінка, скуповуючись на одному зі стихійних ринків столиці, — он помідори вже на півтори гривні подорожчали, на цибулю — й на ту ціна вже стала вища. Молоко подорожчало, цукор, кажуть, взагалі буде на вагу золота... А що вже говорити про м’ясо... Прийдеться тепер увесь Київ оббігати, щоб подешевше купити. І з доларом невідомо, як буде. А ще вибори — перед виборами завжди все дорожчає. То я хочу "закупитися", поки вони там ціни не попіднімали на все. А потім треба буде вже гроші на Новий рік збирати — там узагалі жах із цінами..."

Експерти Валентину Петрівну навряд чи втішать прогнозами. "Восени в Україні традиційно починається новий оберт інфляції, — каже президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло, — він пов’язаний із тим, що реалізується продукція нового врожаю, збільшується кількість грошей у населення після літа. Тому, дійсно, слід очікувати підвищення цін. Але воно буде суттєво гальмуватися — все–таки криза, обмеження доходів населення відіграє свою роль".

Уже почали дорожчати овочі й фрукти: літня "зелень" майже вдвічі додала в ціні, поступово дорожчатиме й городина тривалого зберігання. Щоправда, різкого зростання вартості картоплі, моркви експерти не прогнозують — цього року врожай на "борщовий набір" в Україні нормальний, а попит далеко не шалений. Традиційно, починаючи з вересня, дорожчатимуть яйця та "молочка". Керівник аналітичного відділу "Консалтингової агенції ААА" Марія Колесник відзначає, що у середньому молочні продукти подорожчають на 5% . А про дешеве молоко варто взагалі забути — брак сировини визначає ціни. Вершкового масла українського виробництва, до речі, вже не існує в природі — ми віднедавна повністю перейшли на імпорт. "Нашим товаровиробникам дешевше закупити масло у Білорусі й тут його розфасувати, ніж виробляти самим, — каже Марія Колесник, — і наші сусіди, до речі, за останні півтора року суттєво наростили виробництво молочної продукції. Білорусь стала нині регіональним лідером з експорту вершкового масла".

Українці хочуть дешевих сосисок. На м’ясо, кажуть експерти, ціни поки що стабільні, підвищень не очікується — тим більше що, незважаючи на суттєве зниження попиту, вартість свинини та птиці лишається на досить високому рівні. За свинні ребра на базарах просять по 30-40 гривень, а шмат гарної свинини чи яловичини може "потягнути" й 50-60 гривень. І тут, каже експерт з ринку м’яса та м’ясопродуктів Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Єлизавета Святківська, першу скрипку щодо ціни грає долар. "Адже значна частина свинини та птиці у нас імпортується, — запевняє пані Єлизавета. — І залежно від цін на імпортний товар вітчизняні сільгоспвиробники встановлюють вартість своєї продукції". Причому, зауважує експерт, вартість м’яса на заході України менша, ніж на сході: мовляв, поряд європейський кордон, і є можливість нелегальних поставок імпортного м’яса, та й обсяги його там концентруються більші. І допоки долар завмер, ціна на м’ясо теж не рухатиметься.

Курятина, на думку Єлизавети Святківської, має трошки подешевшати: десь на 50 копійок—гривню за кілограм, адже промислове споживання м’яса птиці скоротилося, а пропозиція на ринку є вагомою — виробники мусять приваблювати клієнтів.

А споживач хоче, щоб було дешево. Можна обійтися і без м’яса — виробництво м’ясо-ковбасних виробів з початку року впало на 25%. "На ринку вже спостерігається дефіцит якісної продукції, бо найбільшим попитом користуються дешеві м’ясо-–ковбасні вироби, і підприємства зосередилися здебільшого на цьому виробництві, — зазначає пані Єлизавета. — Найкраще споживачі купують варені вироби до 30 гривень — сосиски, сардельки. А ще у нас змінилася структура споживання: вітчизняний покупець нині віддає перевагу свинині перед яловичиною, адже вони вирівнялися в ціні. Відтак в Україні фактично немає імпортної яловичини — потреби в ній не існує".

Справжньою розкішшю для українців віднедавна є риба — українці суттєво скоротили її споживання (адже подорожчала вона за рік удвічі) і віддають перевагу дешевим сортам. Марія Колесник прогнозує: риба й надалі дорожчатиме, адже це фактично повністю імпортована продукція, залежна від коливань валюти. А подальша нестабільність гривні змушує імпортерів і надалі закладати додаткові ризики — щомісяця 15%.

Шоколад — дороге задоволення. На гривню-другу найближчим часом можуть подорожчати крупи. І хоча врожай цьогоріч непоганий, виробники мусять у ціни закладати втрати від інфляції, підвищення вартості енергоносіїв тощо. Сподіваються експерти, що не подорожчає суттєво олія — принаймні до зими. "У нас є достатньо соняшнику (його збір якраз лише почався), — каже Марія Колесник, — і олії має бути вдосталь і для внутрішнього споживання, і для експорту. Однак якщо у світі ціна на неї буде зростати, то взимку зростатимуть ціни й у нас".

А ось що точно подорожчає, то це кондитерські вироби. "Ціну визначає світовий ринок, — зауважує Марія Колесник, — а вартість какао суттєво зросла. Дорогим лишається і цукор. Тому у вересні солодощі вже подорожчали, і ціна на них зросте ще більше — десь на 15 відсотків". Щоправда, виробники, переконана пані Марія, намагатимуться стримувати ціни — принаймні до Нового року: адже подарунково–цукерковий період для кондитерів — час жнив. А надто дорога продукція за умови великої конкуренції може не продатися.

Тих, хто звик до чаю без цукерок, але принаймні з цукром, теж нічим втішити: "солодкий пісок" не дешевшатиме — незважаючи на те, що у жовтні він має найнижчу ціну за рік. "Цукор від товаровиробника упродовж вересня дешевшав — на 10—15 %, і в жовтні ця тенденція збережеться, — каже Марія Колесник, — але це не говорить про те, що у роздрібних мережах таке здешевлення теж відбудеться. Усе тому, що рік був дефіцитним, а нового врожаю не вистачить Україні, доведеться завозити імпортний цукор. А яка ціна буде на нього, невідомо". Не виключають експерти, що вже у 2010 році вартість цукру зросте вдвічі — усе залежатиме від державної політики в цій царині.

Політика визначить ціни. Загалом, за оцінкою експертів Рахункової палати, споживчі ціни тільки в першому півріччі зросли на понад 8%. Наприкінці року ця цифра подвоїться, зазначає "Український бізнес-ресурс" (правда, в Мінекономіки підстав для підвищення споживчих цін не бачать). Водночас експерти сходяться на думці, що вартість продуктів багато в чому залежатиме від бюджетної та соціальної політики держави. Так само ціна на харчі сильно залежатиме і від нових цін на енергоносії та рівня інфляції. "Якщо збільшать мінімальну зарплату, прожитковий мінімум — ціни неодмінно зростуть, розкручуватиметься маховик інфляції", — переконана Марія Колесник. До того ж ринок товарів може цілком відреагувати на вибори. "Це пов’язано з конкретними особами, які монопольно контролюють те чи інше виробництво, — каже пані Марія, — якщо буде поставлено завдання — підвищити ціни, то вони зростуть, аби довести неефективність влади. Так само наближеним до уряду бізнесменам-монополістам може бути поставлене завдання: притримати ціни до виборів".

АЗС. Ціни на бензин повинні знизитися на 10—15 копійок Вітчизняних водіїв експерти тішать прогнозами: на найближчий місяць підстав для подорожчання бензину немає. Більше того — пальне на українських АЗС може ще подешевшати. "Ситуація складається достатньо сприятлива, — переконаний директор консалтингової групи "А–95" Сергій Куюн. — Упродовж серпня-вересня ми спостерігали зниження ціни на світовому ринку, і це повною мірою передалося і на ринок України. З моменту цінового піку, який припав на початок вересня, ціни на пальне втратили близько 50 копійок на літрі. І, на переконання наших експертів, у найближчий тиждень-другий є потенціал і для подальшого зниження ціни бензину на 10—15 копійок". За словами Сергія Куюна, на ціну бензину також влинув і більш-менш стабільний курс долара. І саме від цих двох факторів — стабільності гривні та світових цін на паливо — визначатиметься подальша динаміка ринку та вартість бензину на заправках. "Український ринок палива іде за світовим — як у періоди зростання, так і зниження, — каже Сергій Куюн, — а на ньому передбачити ціни на бензин ніхто не береться. Як ніхто з експертів не може зараз спрогнозувати, що відбуватиметься з гривнею. Тому, якою ціна бензину буде через кілька місяців, сказати важко".

Планів громаддя "Комуналку" підвищать після виборів? Схоже, поки що закономірне і невідворотне підвищення вартості цін на газ для населення (а відповідно і житлово-комунальних послуг) відкладається. Не відбулося воно, як відомо, із 1 жовтня (хоча тим самим Україна вкотре проігнорувала вимоги Міжнародного валютного фонду підвищити вартість газу для населення і перекрити "дірку" у статках ). Не дуже хоче це робити Прем’єр і в листопаді: мовляв, криза, вибори, підприємства й так заборгували чимало й не мають, чим платити. Тому не виняток, що тарифи для простих смертних переглянуть уже після виборів — так надійніше. У столиці вже послухали Прем’єра і вирішили, що підвищать вартість "комуналки" вже в новому році — аби не давати можливість спекулювати на цій темі.

Автор: Марина БЕХ, "Україна молода"
Обговорити на форумі