друкувати


7 емоцій, які вкорочують життя

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-08 02:03:35
Те, що негативні емоції не кращим чином впливають не тільки на відносини з оточуючими і настрій, а й на здоров'я людини, відомо вже давно. Зараз же вчені ставлять питання про те, які саме стани (не сильно лякають, на перший погляд) здатні зашкодити організму.

7. Цинізм. Циніки, які схильні підозрювати всіх і бути недовірливими до інших, більш схильні до розвитку серцевих захворювань, - говорить учений Стефен Бойль. У дослідженні, в якому брали участь більше 300 ветеранів В'єтнаму, Бойль з'ясував, що ті 25 відсотків, що набрали високі бали по ворожості, показали також більш помітну тенденцію до розвитку хворіб серця.

Бойль і його колеги вважають, що ворожі люди переживають величезне напруження, яке можуть спровокувати скачки рівня білка C3 в імунній системі, а це може викликати різні захворювання, включаючи діабет.

6. Відсутність сенсу в житті. Дослідження за участю більше 1200 літніх добровольців, які не мали проблем з психікою на початку дослідження, показало, що ряди тих людей, у яких в житті була важлива мета, за п'ять років дослідження порідшали значно менше, ніж група без мрії. Результати були опубліковані в червні, в журналі Psychosomatic Medicine.

"Люди з високою метою легко знаходять сенс у подіях свого життя, і часто беруть участь в різних заходах, які вони вважають важливими", - говорить дослідник Патриція Бойль з Центру захворювань Альцгеймера в Чикаго. Деякі інші дослідження також вказували на те, що люди, у яких є мета, швидше йдуть на поправку після хворіб серця і мають гарний імунітет.

5. Роздратування. Дуже нервові люди, які постійно турбуються, турбуються, і схильні до депресії, такого роду настроями скорочують своє життя. Нещодавно опубліковане дослідження, в якому брало участь майже 1800 чоловіків протягом 30 років, показує, що частково причиною такої статистики є ще й той факт, що невротики більш схильні до куріння. Можливо, сигарета і знижує тривогу, говорить вчений Даніель Мрочек з Університету Пердью в Індіані, але навряд чи такий короткостроковий ефект цього вартий.

4. Відсутність самоконтролю. Огляд більш ніж 20 досліджень і близько 9000 учасників показав, що люди, які є сумлінними і більш-менш організованими, живуть на 2-4 роки довше надмірно імпульсних. Вчений Говард С. Фрідман з Університету Каліфорнії припускає, що такі люди просто рідше курять або п'ють, а також рідше бувають схильні до стресів. Дослідження докладно описано в журналі Health Psychology за 2008 рік.

3. Занепокоєння. Дослідження показують, що хвилювання може вплинути на роботу вашого мозку. У порівнянні з тривожними особистостями, люди з м'якою поведінкою мають меншу ймовірність розвитку божевілля. Затвердження засноване на дослідженні, в якому брали участь 500 людей похилого віку протягом п'яти років. Серед учасників ризик слабоумства був на 50 відсотків нижче у спокійних людей, ніж у тих, які були схильні до розладу.

2. Зневіра і приреченість. Зневіра пригнічує людину не тільки соціально, а й фізично. Попереднє дослідження більш 180 пацієнтів, які страждають на хворобу периферійних артерій (накопичення бляшок в артеріях), показало, що учасники з так званим типом D (засмучені особистості), мали підвищену схильність до ранньої смерті. Люди типу D частіше відчувають негативні емоції і в той же час стримують свої почуття. Дослідники, які описали свою роботу в серпневому номері журналу Archives of Surgery, стверджують, що тип людини пов'язаний з імунною системою організму, а також з системними реакціями на стрес.

1. Стрес. Дослідження за участю близько 700 ізраїльських робочих показало, що ті, хто пережив професійну перевтому, були майже в два рази більше піддані ризику виникнення діабету типу II, при якому тіло людини стає несприйнятливим до інсуліну.

І хоча просування по службі може збільшити ваші доходи, воно в той же час може вплинути на психічне здоров'я. Британські дослідники нещодавно виявили, що коли люди отримують підвищення, вони страждають психічними розладами в середньому на 10 відсотків більше і мають менше шансів знайти час на своєчасний профілактичний похід до лікаря.

Джерело: Медицинские известия
Переклад: Олег БОРОДАЧ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі