друкувати


Забруднене повітря може викликати апендицит

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-06 03:44:00
Забруднене повітря, яким ми дихаємо, може бути причиною не лише респіраторних і серцево-судинних захворювань, але і апендициту. Співробітники Університету Калгарі (Канада) виявили, що кількість випадків апендициту (запалення червоподібного відростка сліпої кишки) збільшується, коли повітря стає бруднішим.

Сьогодні широко поширена думка про те, що апендицит трапляється внаслідок закупорювання просвіту червоподібного відростка. Деякі експерти вважають, що обтурація просвіту апендикса виникає через те, що жителі розвинених країн споживають мало харчових волокон. Проте це не пояснює зниження захворюваності на апендицит в другій половині XX століття, повідомляє Освітній портал.

Канадські вчені досліджували більше 5 тисяч пацієнтів, госпіталізованих в Калгарі з нападами апендициту в період з 1 квітня 1999 по кінець 2006 року. Ці відомості були зіставлені з результатами аналізів повітря на забруднюючі речовини, які проводилися за тиждень до надходження хворих до клінік.

Виявилося, що число пацієнтів з апендицитом збільшувалося в тижні, коли в повітрі була зареєстрована підвищена концентрація забруднюючих речовин, особливо озону і діоксиду азоту. Найчастіше напади апендициту траплялися в найтепліші місяці (з квітня по вересень), коли люди проводили багато часу на вулиці. Крім того, фахівці встановили, що забруднене повітря сильніше впливає на здоров'ї чоловіків, ніж жінок, але пояснити цей факт вони ніяк не можуть.

Обговорити на форумі