друкувати


Лідер і гуцули

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-06 01:21:20
Минулого тижня Прикарпаття щільно накрило блакитними білбордами й сіті-лайтами із зображенням усміхненого лідера Партії регіонів Віктора Януковича, який неодмінно "почує кожного", якщо стане Президентом України.

Але, окрім стандартних, затверджених столичним штабом претендента слоганів і зображень, місцеві регіонали розмістили й креатив власного виробництва. Майже 120 білбордів із зображенням Віктора Януковича між вбраними у гуцульські народні строї чоловіком та жінкою повисли над автошляхами області.

На білборді Віктор Федорович ніжно обіймає гуцулку за плечі, а обличчя гуцула неревниво випромінює гордість і відчуття врочистості моменту. Напис у дусі сьогоднішньої "об'єднавчої" риторики головного регіонала обіцяє "майбутнє України в єдиній родині".

Фотографія, яку використали для білбордів, зроблена в 2007 році під час візиту Віктора Януковича на Прикарпаття в якості прем'єр-міністра, повідомили в обласному осередку ПР. Гуцул і гуцулка - мешканці одного із сіл Верховинського району. Горяни дали згоду на публікацію фото.

У 2004-2005 роках регіонали не могли похвалитися прихильністю прикарпатців. Досить точно ставлення гуцулів до Януковича тоді узагальнював популярний анекдот. Словом, осінь 2004 року, далеке село в горах. Убила блискавка одній бабі корову. Просить гуцулка у Бога грошей, аби прикупити нову худобину. Молиться щиро й невтомно. Тут приїздить в район Янукович, кандидат у президенти. Піарщики шукають приводу посвітити лідера серед місцевого електорату. Хтось розповів про бабину біду, оперативно організували виїзд на село, Янукович під об'єктивами камер врочисто подарував бабі пачку гривень на нову корову. А гуцулка втішилася, гроші взяла, піднімає очі до неба і каже: "Дякую тобі, Боже! Але що - не міг вже когось іншого знайти, аби передати?"

Сьогодні в Івано-Франківській обласній організації ПР запевняють, що ставлення прикарпатців до Віктора Януковича за останні роки суттєво змінилося. "Популярність і Партії регіонів, і її лідера зросла в рази, - каже заступник голови ІФОО ПР з ідеологічних питань Богдан Федьків. - Це відчувається з настроїв населення, розчарованого в помаранчевій владі, це доводить збільшення чисельності членів партії". Недавно прикарпатські регіонали замовили соціологічне опитування, що, як вони сподіваються, продемонструє різке зростання рейтингу Януковича на Франківщині. Результати обіцяють оприлюднити наступного тижня, повідомляє Галицький кореспондент.

Обговорити на форумі