друкувати


"Нафтогаз України" перебуває у стані технічного дефолту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-05 12:26:34
НАК "Нафтогаз України" станом на сьогодні перебуває у стані технічного дефолту.

Про це повідомив Перший заступник Глави Секретаріату Президента України Олександр Шлапак (на фото) на брифінгу. "НАК "Нафтогаз" на сьогодні перебуває у стані технічного дефолту, оскільки не заплатив за своїми зобов`язаннями. НАК веде роботу з реструктуризації своїх боргових зобов'язань. Це нормальна робота, яка всіляко підтримується сьогодні і урядом, і, безумовно, Президентом України", – сказав він, повідомляє Офiцiйне Інтернет-представництво Президента України.

О.Шлапак висловив сподівання, що делегація, яка працює в Лондоні, успішно завершить переговори, і частина боргового навантаження у розмірі 1,7 млрд дол. за зовнішніми зобов'язаннями буде відстрочена хоча б на якийсь період.

Він нагадав, що дефіцит бюджету НАК "Нафтогаз" до кінця цього року становить 33 млрд грн, і 1,7 млрд дол. – тільки мала частина цього дефіциту.

"Я хочу сказати, що "Нафтогаз" хворий значно серйозніше… НАК хворий через тарифи, через різницю в цінах, НАК хворий через неплатежі, через те, що його перетворили на соціальну контору, і хворий через те, що він, закриваючи всі ці дірки, нахапався сьогодні надзвичайно багато позик", – підкреслив О.Шлапак.

Він вважає, що єдиний вихід із ситуації, що склалася, – реалізація серйозних реформ у газовому секторі.

"Натомість уряд не збирається робити нічого ані по розподільних рахунках, ані по ціновій політиці, навіть у тому, щоб заплатити школам і медзакладам додаткові ресурси… Уряд штовхає НАК фактично до банкрутства", – додав він.

Обговорити на форумі