друкувати


Тарифні обіцянки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-02 05:32:49
Міжнародні інституції закликають, український політикум – зволікає. Попри рекомендації Міжнародного валютного фонду та Світового банку, схоже, що тарифи на газ для населення не будуть підвищені і з 1 жовтня. Національна комісія регулювання електроенергетики, у компетенції якої встановлення тарифів, не ухвалювала щодо цього ніяких рішень.

Збільшення ціни газу для населення та послуг Теплокомуненерго було однією з вимог Міжнародного валютного фонду задля надання Києву чергового траншу кредиту. Зробити це рекомендував і віце-президент Світового банку.

Платити більше українці мали вже з 1 вересня. Відповідну постанову ухвалила Національна комісія регулювання електроенергетики. Але постанову оскаржив у суді Національний форум профспілок.

Далі, як повідомляв директор департаменту зовнішньоекономічних зв’язків НБУ Сергій Круглик, Україна та МВФ домовилися, що тарифи на енергоносії будуть збільшені з 1 жовтня. Проте вже зрозуміло, що і цей термін буде прострочений.

"Ми поки що вирішуємо це питання. Воно ще не закінчене", – повідомила Радіо Свобода заступник начальника відділу зв’язків із громадськістю НКРЕ Юлія Нечипоренко.

Скільки ж іще Україна може відтягувати це рішення? На переконання експерта з енергетичних питань Олександра Нарбута, малоймовірно, що до кінця року ціна на газ для населення буде підвищена. До того ж, вважає він, Кабінет Міністрів від самого початку не планував корегувати тарифи.

"Це була гра, яку Кабмін демонстрував на переговорах із МВФ, він демонстрував бажання це зробити. Але ж якби уряд і справді хотів змінити ці тарифи, то він міг вплинути і на дії НКРЕ, і на реєстрацію рішення у Мінюсті", – говорить Нарбут.

Із тим, що керівництво України наразі не планує підвищувати тарифи на газ для населення, погоджується і директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін. І такі дії, вважає він, є винятково політичними.

"Це суто політичне питання перед президентськими виборами, і до економіки ніякого стосунку сьогодні це питання не має", – наголошує аналітик.

Проте міжнародні кредитори розуміють, що в Україні наближаються президентські вибори, зазначає Володимир Саприкін.

Відтак невиконання взятих на себе зобов’язань навряд чи потягне за собою суворі санкції проти Києва.

"Є не те що розуміння ситуації, а певна приреченість, що під час виборів із Україною не можна про щось домовлятися. Це дійсно може загрожувати відтермінуванням надання чергових позик. Проте не думаю, що будуть перериватися відносини. Міжнародні установи звикли до такого в Україні, і все ж таки будуть співпрацювати", – каже аналітик.

Загалом же тема підвищення тарифів на газ для населення значно переоцінена, говорить Радіо Свобода директор консалтингової компанії East European Gas Analysis Михайло Корчомкін.

"Роль цін для населення у загальному кошику прибутків "Нафтогазу" дуже невелика. Набагато продуктивнішим буде підвищення транзитних тарифів, зміна схеми оплати за зберігання газу та збільшення цін для промислових споживачів. Зараз по всіх сегментах роботи "Нафтогазу" практично всюди ціни нижчі від затрат, за винятком лише цін для промислових споживачів", – зазначає Корчомкін.

Утім, і українські, і міжнародні експерти переконані, що ціни на газ для населення України підвищувати потрібно. Що ж стосується малозахищених верств населення, то для них має бути передбачена адресна допомога держави, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі