друкувати


До лікаря з ведмедиком (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-02 03:29:45
Днями в івано-франківській католицькій школі св. Василія Великого управлінням охорони здоров’я молодіжної адміністрації, Європейською Медичною Студентською Асоціацією в м.Івано-Франківську спільно з Інтернаціональною Федерацією Медичних Студентських Асоціацій (IFMSA) була розгорнута "Лікарня Для Ведмежат".

Основною заходу метою є полегшення спілкування дітей з лікарями, виховання у дітей відчуття відповідальності, турботи, усвідомлення батьками проблеми профілактики захворювань. Організатори акції мали на меті привернути увагу батьків та громадськості до важливості ранньої діагностики захворювань, особливо у дітей.

"Не бійся, маленький!" "Мене звати Наталя, а це мій ведмедик Павлик, йому п"ять років, у нього болять зуби, цілу ніч він бідненький плакав, допоможіть йому, — ледь не зі сльозами на очах звертається дівчинка років шести, яка так увійшла у роль турботливої матусі, що й справді хочеться якнайшвидше допомогти її ведмедику. Позаду Наталі вишикувалася довга вервечка малят, які тримають у руках плюшевих "діток", у яких "болять" очі, вуха, хтось навіть "зламав" лапу, "ганяючи з друзями у м’яча".

"Лор, трав-ма-то-лог, о-ку-ліст, пе-ді-атр, хі-рург", — старанно повторюють за студентами-медиками прикарпатські малюки, шукаючи потрібного спеціаліста. На мить здається, що ми потрапили у справжню дитячу поліклініку, де всі метушаться, а турботливі батьки поспішають у кабінети фахівців, не забуваючи підбадьорити хворих діток.

Як подолати "синдром білого халата". "У багатьох малюків та й часто у їхніх батьків існує страх перед людьми у білих халатах і лікарнею взагалі. — розповідають організатори проекту. — Аби подолати цей психологічний бар’єр у Нідерландах, Португалії, Італії, Іспанії, Польщі, Німеччині учасники Європейської медичної студентської асоціації та інтернаціональної федерації медичних студентських асоціацій реалізовують проект "Лікарня для ведмежат".

У проекті беруть участь діти від двох до 11 років, їхні батьки, вчителі, вихователі та студенти-медики. Метою новації є полегшення спілкування дітей з лікарями, виховання у малят почуття відповідальності за своє здоров’я, адже під час гри діти на певний час стають батьками хворих ведмежат. Вони приходять з ними у лікарню на діагностичні, профілактичні та лікувальні процедури".

Корисним є проект і для батьків, які часто присутні під час гри. "На жаль, дорослі не завжди усвідомлюють необхідність профілактичних оглядів, адже вони самі в дитинстві боялися відвідувати медиків — каже Роман Фіщук, локальний представник Європейської медичної студентської асоціації. — Очевидно, кожен похід в лікарню був для них меншим чи більшим стресом. Тому багато батьків, згадуючи свій печальний досвід, не хочуть зайвий раз нервувати улюблених сина чи доньку. Зрештою, коли дитина ні на що не скаржиться, то й про людей у білих халатах можна забути. Хоча практика свідчить, що це не завжди правильно, адже краще попередити хворобу, аніж потім лікуватися".

У мене болить, а іграшка хворіє. Спочатку діти з ведмедиками знайомляться зі структурою лікарні, спеціалізаціями медиків та набором медичних. Зі своїми "дітками" "матусі" й "татусі" спочатку заходять у "реєстратуру", де ведмедикам видають медичні картки та пояснюють "батькам" до якого лікаря їм треба звернутися. Але насамперед слід заспокоїти "діток" та пояснити їм, що лікування потрібне й не страшне.

За словами пані Гуменюк, під час гри студенти-медики виявляють приховані хвороби й страхи дітей, адже ті часто проектують їх на іграшкових хворих. Батьки дивуються, дізнаючись таким чином про проблеми своїх малят. До речі, майбутні лікарі вже зробили висновок, що малюки найбільше бояться хірургів, травматологів та стоматологів. В останніх їх неабияк лякає набір інструментів.

Але за декілька хвилин, оглянувши та потримавши в руках "страшні штучки зубного лікаря", дітки поспішають пояснити ведмедикам, як, чим і що робитиме лікар, аби в майбутньому їхні зуби були міцними та здоровими. Охочіше малюки йдуть до терапевтів та педіатрів, намагаючись обов’язково потримати в руках фонендоскоп і навіть послухати своє дихання та серцебиття.

Особливо радіють діти, що роздані їм перед рольовою грою ведмедики залишаться у них. Тепер вони разом не боятимуться лікарів та відвідуватимуть їх регулярно, аби вирости сильними та здоровими.





Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі