друкувати


2 жовтня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-02 03:25:37
Народилися Махатма Ганді і Данилко, а Рим став столицею Італії.

Всесвітній день архітектури. Всесвітній день навколишнього середовища. Гвінея відзначає сьогодні День незалежності. Індія - Фестиваль Ганді Яханті (Ганді Джаянті) - на честь дня народження Махатмі Ганді. Ще цього дня 1187 року управитель Єгипту Салах-ад-Дін, талановитий полководець і майстерний дипломат, розбивши хрестоносців, завоював Єрусалим, втрачений мусульманами в 1099 році. А ось 1552 року мусульманам пощастило менше. Вони програли сутичку з християнами: цього дня військами Івана IV була взята Казань.

Православні: Давид, Ігор, Зосима, Костянтин, Трофім, Федір.

Католицькі: Діоніс, Теофіл.

2 жовтня 1869 року народився Мохандас Карамчанд Ганді, за життя названий Махатмою, що означає "велика душа". Ця людина зіграла виняткову роль у національно-визвольному русі індійського народу. Він не створював своєї релігії, але багато в чому відповідає традиційним індійським уявленням про святого гуру – релігійного наставника. Кожна річниця з дня народження Ганді оголошенав Індії загальнонаціональним святом.

Отримавши юридичну освіту в Англії, Ганді відправляється до Південної Африки, де у той час було чимало індійців-торговців і робітників плантацій, слуг, носильників. Пригнічення з боку расистів приголомшили Ганді. Він починає організацію руху за рівноправність співвітчизників. Повернувшись на батьківщину в 1914 році, Ганді вступає в партію Індійський національний конгрес, що стояла на чолі національно-визвольного руху. І незабаром стає його визнаним вождем.

Вироблена ним тактика ненасильних масових виступів проти влади перетворюється на основний інструмент боротьби. Особиста мужність Ганді, яку не зламали голодовки, арешти і в'язниці, його близькість до народу, прагнення розділити тяготи його життя завоювали йому любов і відданість мільйонів індійців. Ганді багато чого зробив для поліпшення положення низьких каст, так званих недоторканих. Він ввів по відношенню до них термін "хариджани", "божі діти", нині офіційно прийнятий у пресі і урядових документах. Він невпинно боровся за рівноправність і політичну активізацію жінок. Пропагував віротерпимість і прагнув створити "Товариство загального блага". Життя Ганді обірвала куля вбивці 30 січня 1948 року.. В Делі основним місцем, пов'язаним з пам'яттю Ганді, є його меморіал - Ганді Самадхі - в Раджгхаті (на березі Джамні, недалеко від Червоного форту), де похована частина його праху.

Цього дня:

322 до н.е. Помер Арістотель (р.384 до н. е.) - старогрецький філософ і вчений.

1552 Приєднання Казанського ханства до Росії.

1836 Чарльз Дарвін повернувся з кругосвітньої подорожі на кораблі "Бігль", що тривала неповні п'ять років, яка привела до створення його теорії еволюції.

1870 Рим став столицею об'єднаної Італії.

1936 В США відкрито перше після відміни "сухого закону" підприємство з виробництва алкогольних напоїв.

1936 Максимальний термін ув’язнення в СРСР підвищено з 10 до 25 років.

1974 Помер Василь Макарович Шукшин (р.25.7.1929) - письменник, кінорежисер і актор.

1987 На Першому каналі Центрального телебачення вийшла в ефір перша програма "Погляд".

1997 Офіційно оголошено, що в Японії знайдено людський ген, що забезпечує функції біологічного годинника.

2002 В Японії в продаж поступив перший у світі робот-інкасатор.

2 жовтня народилися:

1869 Махатма Ганді (1869-30.1.1948), індійський духовний і політичний лідер.

1891 Йосип Бокшай, український художник ("Базар в Ужгороді").

1904 Грем Грін (1904-3.4.1991), англійський письменник ("Тихий американець", "Наша людина в Гавані", "Комедіанти").

1914 Юрій Борисович Левітан (1914-4.8.1983), диктор, народний артист СРСР.

1951 Стінг /Гордон Метью Саммер/, англійський рок-музикант, колишній лідер групи Police. На піку популярності група розпалася, і Стінг став виступати з новими музикантами як соліст. Свій псевдонім він отримав, ще коли був учасником групи Phoenix Jazzmen. Одного разу співак прийшов на репетицію в смугастій футболці. Один з музикантів відмітив, що Гордон виглядає як оса. Це привело до того, що всі стали називати його Stinger - "жалячий", що згодом скоротилося до теперішнього Sting - "жало".

1951 Роміна Пауер, американська актриса і співачка, яка виступала в дуеті з чоловіком-італійцем Аль Бано.

1964 Євгеній Сидіхин, актор

1973 Андрій Данилко, український артист естради, відомий широкому колу любителів даного жанру як Вєрка Сердючка, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі