друкувати


Що таке "демократія" – погляди з різних кінців світу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-02 12:07:36
Що таке демократія? Відповісти на це запитання у форматі короткометражного фільму спробували понад 900 людей з 95-ти країн світу, взявши участь у першому такого роду конкурсі. Змагання спонсорували кілька приватних американських організацій і Державний департамент США. Переможців було шестеро. Всі з різних кінців планети і з різним досвідом і з різними уявленнями, що таке демократія.

Переможці конкурсу ще раз підтвердили своїми роботами, що демократія – поняття дуже широке і розуміти його можна по-різному. А часом і надзвичайно образно.

Чанса Тембо походить зі Замбії. Він власник невеликої відеостудії. У його розумінні, демократія це фруктовий сік з м’якоттю:
"Я розмірковував над тим, що таке демократія і як нам жити разом. Можливо Ви не любите самий апельсин, чи банан, але якщо їх перетерти, отримаєш продукт, який сподобається усім".

Інший переможець конкурсу фотограф Родін Наміді вже три роки мешкає в Об’єднаних Арабських Еміратах. Сам він з Ірану. Родін вважає, що демократія - це річ, яка вимагає наполегливості:
"Усюди можна посадити дерево, я використав його як символ. Чоловік, який його садить, представляє людей, які вірять у демократію. Він садить дерево не дивлячись на всі труднощі на його шляху".

Зі Східної Європи переможцем став Люка Шозда. Він бачить демократію як сукупність різних ідей:
"В демократії є базові цінності - це толерантність, свобода слова і свобода вибору".

Анна-Кароліна Дос Сантос - з Бразилії. В її уяві, демократія це коли люди працюють разом. Свою теорію вона продемонструвала на прикладі рідної сестри. Різні частини тіла, це як різні люди, що мусять діяти разом:
"Суспільство складається з різних верств населення з різними потребами. Демократія - це діалог між цими групами для досягнення консенсусу".

А от переможці з Непалу та Філіппін у своїх фільмах досліджували уразливі сторони демократії. Філіппінка Айса Пенайфія розповідає:
"Навіть якщо існує народний рух, люди при владі можуть використовувати демократію у своїх інтересах, а не в інтересах людей, що суперечить демократії".

Непалка Серінґ Шоден погоджується:
"…всі рухаються одночасно, але у всіх інша ідеологія і погляди. І цей хаос, на мою думку, відображає рух транспорту і людей на дорогах і вулицях".

Нагородою для лауреатів конкурсу стала безкоштовна поїздка до США та численні зустрічі з режисерами, громадськими діячами та правозахисниками. Премії вручала їм державний секретар США Гілларі Клінтон, повідомляє VOA News.

Обговорити на форумі