друкувати


Військовослужбовці львівського гарнізону зустрілися із А.Гриценком

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-01 05:16:30
1 жовтня 2009 року у клубі Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного відбулася зустріч народного депутата України, голови парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолія Гриценка з військовослужбовцями Львівського гарнізону.

У цьому заході взяли участь близько 200 осіб з військових частин та установ, які розташовані у Львові. Під час зустрічі політик розповів про роботу очолюваного ним Комітету Верховної Ради, а також висловив власні думки, щодо процесів, які відбуваються у сфері забезпечення національної безпеки держави, функціонування силових відомств нашої країни та проблемних питань із цим пов’язаних.

Першим пунктом, до якого звернувся парламентарій, був нещодавно ухвалений Держдумою Росії Федеральний закон "Про оборону", який регламентує діяльність Збройних сил РФ за межами Росії. За словами Анатолія Гриценка, дехто вбачає у прийнятті цього документа небезпеку для інших держав і можливість повторення сценарію Грузино-Російського збройного протистояння вже на іншій території, зокрема на теренах України. Однак, стверджує політик, сам законопроект не містить загроз, адже у процесі практичної реалізації цього документу відсутній механізм прийняття імпульсивного та одноосібного рішення.

– До гірших наслідків, – говорить А. Гриценко, – могла б привести можливість приймати таке рішення однією людиною, без затвердження його Радою Федерації.

Що ж до обрахунків експертів, які розглядають можливість виникнення збройного протистояння між двома країнами, екс-голова оборонного відомства порадив ознайомитися із розташуванням на території України атомних енергоблоків, гідроелектростанцій та об’єктів небезпечного промислового виробництва. "У разі воєнних дій та знищення цих об’єктів масштаби руйнувань та наслідки для населення можуть бути нечувано катастрофічними не тільки для двох країн, але й для європейської та, навіть, світової спільноти. Завдання політиків – розв’язувати проблемні питання у неконфліктний спосіб, що вже робиться упродовж 18 років в україно-російських відносинах": додав він.

Наступним пунктом обговорення Анатолій Гриценко виніс питання забезпечення обороноздатності країни. Політик та члени очолюваного ним парламентського Комітету не задоволені проектом державного бюджету України на 2010 рік, зокрема видатками на оборонні потреби.

Користуючись інформацією з офіційних джерел нагадаємо, що для Міноборони передбачено виділити 13,04 мільярдів гривень або 1,1% від ВВП, у тому числі 8,3 мільярдів гривень за загальним фондом, 4,76 мільярда гривень – за спеціальним фондом. Обсяг асигнувань за загальним фондом, збільшений порівняно з 2009 роком на 850,5 мільйонів гривень, або на 11,4%, за оцінкою Міноборони, дає можливість забезпечити на мінімальному рівні виплату грошового утримання та заробітної плати, оплату харчування і комунальних послуг та енергоносіїв (7,7 млрд грн). На всі інші видатки залишається 535,1 мільйонів гривень. Такий обсяг видатків становить лише 41,6% від мінімальної потреби оборонного відомства. Фінансування найважливіших напрямів діяльності Міноборони (закупівля та ремонт озброєння та військової техніки) заплановано за рахунок спеціального фонду, який створюється за рахунок господарської діяльності.

Анатолій Гриценко назвав такі об’єми фінансування бюджетом не розвитку, а знищення армії. Адже через брак коштів під загрозою невиконання можуть опинитися процес бойової підготовки військ, програми розробки, модернізації та закупівлі ОВТ, утилізація надлишкових та застарілих зразків боєприпасів не кажучи вже про реалізацію пакету соціальних програм у війську. Існуюча модель фінансування оборонного відомства не влаштовує членів парламентського комітету, отже депутати збираються відстоювати зміни, які б дозволили забезпечити обороноздатність країни на достатньому рівні.

Одним з істотних досягнень роботи комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко назвав декілька законодавчих ініціатив, які вдалося реалізувати. Це, зокрема,внесення змін до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань забезпечення житлом громадян". Згідно із яким військовослужбовці,які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше замість того, щоби роками очікувати у черзі на житло можуть скористатися правом одноразової грошової компенсації за належне їм житло та розпорядитися цими грошима самостійно. Інший розроблений комітетом законопроект, який ще перебуває у стадії розгляду, спрямований на підвищення рівня соціального захисту. Зокрема, збалансування страхових та інших відшкодувань у разі загибелі військовослужбовця.

Згодом Анатолій Гриценко відповів на декілька запитань присутніх, які стосувалися пенсійного забезпечення та процесу модернізації озброєння та військової техніки Збройних Сил України. Після чого політик вирушив до Національного університету "Львівська політехніка", де він мав прочитати студентам дві лекції на теми національної безпеки України.

Наприкінці зустрічі Анатолій Гриценко закликав військовослужбовців до двосторонньої роботи. Адже проблеми озвучені представниками військових колективів мають допомогти парламентаріям у роботі.

Автор: Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, майор, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)
Обговорити на форумі