друкувати


Le Figaro. В.Ющенко: "Покінчити з цим поділом Європи"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-01 11:48:34
Український президент Віктор Ющенко, в конфлікті зі своїм прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, прагне другого мандату на президентство 17 січня.

Le Figaro. - Як ви сподіваєтеся перемогти на виборах, у той час як опитування громадської думки дуже неприхильні щодо вас?
Віктор Ющенко.
- Я виграю. За три місяці, мій рейтинг був потроєний. Моя програма проста: відновити повагу і незалежність України, повернувши її до Європи. Це не спрямоване проти когось. Відносно Росії мій порядок денний є позитивним, я просто хочу визнання суверенітету України.

Що принесло би президентство п. Тимошенко?
На Заході політична ситуація в Україні занадто часто зводиться до розриву між двома особистостями. А існує конфлікт між двома ідеологіями. Мета п.Тимошенко в союзі з Партією регіонів - керувати Україною протягом п’ятнадцяти років і здійснювати проросійську політику, яка призведе до пониження демократичних принципів.

Ви визнаєте "законні права" Росії в цьому регіоні?
Ні. Україна є суверенною державою, що не може терпіти чийогось панування. Це основна проблема наших відносин. Протягом 350 років ми були колонією Російської імперії, а тепер ми є незалежними. Це не нормально, що після вісімнадцяти років незалежності наші кордони не були визначені. Коли російський парламент визначає Севастополь як російське місто, чи є тоді наша територіальна цілісність визнаною? Наявність Чорноморського російського флоту в Україні суперечить нашій Конституції, яка забороняє присутність іноземних військ на території країни. Таким чином, російський флот піде з Севастополя найпізніше 17 травня 2017 року.

Чи очікуєте Ви кризи з Росією стосовно цього питання?
Якщо Росія виконає свої міжнародні зобов’язання, у нас будуть добрі стосунки. Але якщо будуть присутні нові інтриги і пропагандистські війни, буде інакше. Протягом двох років прихильність громадська думка стосовно Росії збільшилася в Україні з 88% до 93%, а негативне ставлення думка росіян до України збільшилась з 33% до 56%. Ці цифри відображають позицію уряду та ідеологію, яку він пропонує своїми поглядами.

Які наслідки війни в Грузії для України?
Коли європейська країна втрачає свою територіальну цілісність, підважуються власне західні ідеали демократії та свободи. Чим далі на схід може бути розширений європейський оборонний простір, тим краще для Європи. Україна не забула уроки ХХ століття. Ми проголошували нашу незалежність шість разів, і п’ять разів втрачали. Тому ми хочемо належати до європейського простору оборони - на тій же підставі, що й країни Балтії чи Румунія, Болгарія, Польща та Чеська Республіка. Всі країни, які здобули свободу вибрали загальноєвропейську системи оборони. Альтернативи немає.

Чому більшість українців неприхильні щодо вступу в НАТО?
Перш, ніж Іспанія вступила в НАТО, іспанці були проти. Ми прожили сімдесят років під впливом брехні. Нас наполегливо переконували, що наші вороги на Заході, і вони утворили військовий блок для розв’язування війни. За чотири роки кількість українців, прихильних до вступу до НАТО, зросла з 14% до 33%. Їх більше, ніж противників. Коли це питання стане на порядок денний, відбудеться референдум. Як українець, я ображений звинуваченнями Заходу у відсутність доброї громадської думки.

Як Ви оцінюєте ставлення Франції до розширення НАТО?
Я бажаю нашим європейським партнерам прийняти більш ясну і зрозумілу позицію. Вона має покласти край політичному розколу Європи. Це питання політичної волі.

Як Ви оцінюєте відносини з Європейським Союзом?
Протягом чотирьох років досягнуто значного прогресу. Я сподіваюся, що угоду про асоціацію, яка містить дуже важливі положення про вільну торгівлю, можна буде підписати до кінця шведського головування. Проблема в тому, що ЄС є основною силою євроскептицизму нашого часу. Але я переконаний, що Україна певного дня стане членом Європейського Союзу.

Ратифікація Лісабонського договору може допомогти?
Так. У тій мірі, як це стабілізує відносини в рамках ЄС, де чиновники надто стривожені внутрішніми проблемами, щоб цікавитися розширенням.

Чому, після "помаранчевої революції", Ви втратили довіру Ваших прихильників?
Ми об’єдналися для боротьби з владою на місцях, але потім затіяні Юлією Тимошенко кампанії розділити нас. Треба нагадати, що протягом перших двох з половиною років мого президентства я переніс двадцять шість операцій. І потім, я вважаю, що моя місія президента зобов’язала мене підняти питання, від яких залежить майбутнє нації. Наприклад, членство в НАТО чи захист української мови. Ця політика не приносить політичного прибутку в короткостроковій перспективі.

Чи повинні ми боятися нової газової кризи взимку?
Є ймовірність, що це питання як завжди не буде як вирішено до 31 грудня. Транзитний тариф на російський газ залишається незмінним протягом чотирьох років, а ціни на газ були збільшені в 3,5 рази. Але я можу запевнити вас, що Україна не несе відповідальності за переривання постачання російського газу в січні. Наш інтерес полягає в забезпеченні стабільних поставок в європейські країни.

Розмовляв Пьер Русселен [Pierre Rousselin]
Назва оригіналу: Iouchtchenko: "En finir avec les divisions de l’Europe"
Джерело: Le Figaro, 1.10.2009
Зрефер. О.Д., Західна аналітична група
Обговорити на форумі