друкувати


30 вересня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-30 05:36:47
Всеукраїнський день бібліотек і Всесвітній день серця. Присвячений пропаганді небезпеки серцевих захворювань. Міжнародний день перекладача. В Ботсвані відзначають День незалежності. Острови Теркс і Кайкос відзначають День молоді. Росія – День Internet.

30 вересня 1941 року почався наступ фашистів на Москву. Ця операція, що отримала у гітлерівців назву "Тайфун", була "найвигіднішим рішенням" з погляду начальника німецького генштабу. Для проведення операції противник зосередив в групі армій "Центр" більше 1 мільйона солдатів у складі 77,5 дивізій, 1700 танків, 950 літаків, понад 14 тисяч гармат. Німцям з боку радянських військ протистояли 800 тисяч солдатів, 782 танки, 6808 гармат. Перевага ворога була очевидною і гнітючою. Наступ німців аж до грудня був надзвичайно успішним.

30 вересня 1846 року Уїльям Мортон, зубний лікарз Бостона, вперше застосував сірчаний ефір як знеболююче при видаленні зуба у комерсанта Ебена Фроста. Це було перше вдале застосування ефіру в медичній практиці, проте право першовідкривача ефірної анестезії належить Мортону не беззастережно.

Хоча снодійна дія ефіру була відома ще в XVI столітті, перша публічна демонстрація цього методу знеболення була проведена тільки в 1844 році. Вона пройшла невдало, але двоє лікарів, які спостерігали за цим експериментом, Чарльз Джексон і Уїльям Мортон, зробили з побаченого належні висновки. Джексон зрозумів причину невдачі і поділився своїми міркуваннями з Мортоном, а Мортон негайно застосував теоретичні висновки Джексона на практиці, довівши правильність його припущень маніпуляціями із зубом Фроста. З цієї миті почалася довга і трагічна тяганина за право першості у застосуванні ефіру між трьома лікарями. Ніхто з них не виграв: Мортон, загрузши в судових розглядах, закінчив своє життя в убогості і помер прямо на вулиці; Джексон провів решту своїх днів в лікарні для божевільних, збожеволівши від образи; Уеллс, автор першої невдалої публічної анестезії, розітнув собі вени у в'язниці. Як пише історик Сергій Іванов, "анестезія полегшила життя людству - але не тим людям, які її винайшли".

За православним календарем: Віра, Надія, Любов і мати їхня Софія. День пам'яті мучениць-отроковиць Віри (12 років), Надії (10 років), Любові (9 років) і їхньої матері Софії, яка загинула за християнську віру.

Православні: Віра, Зенон, Ілля, Любов, Надія, Нил, Софія.

Католицькі: Софія, Ієронім.

Цього дня:

1452 В Майнці Іоганн Гутенберг надрукував першу книгу - Біблію.

1453 Проголошено хрестовий похід на Схід.

1614 Поляки обмежили права і місце проживання запорізьких козаків.

1891 На могилі своєї коханої наклав на себе руки колишній військовий міністр Франції генерал Же. Буланже.

1902 Запатентовано штучний шовк (віскоза).

1928 Англійський мікробіолог А. Флеммінг оголосив про винайдення ним пеніциліну.

1954 Пройшовши всі випробування, був запущений перший атомний підводний човен "Наутілус" (США).

1984 Відбулася стиковка західної і східної гілок БАМа.

1997 Католицька церква Франції публічно вибачилася перед євреями за те, що не подала голос протесту проти нацистських злочинів в роки війни.

30 вересня народилися:

1715 Етьєн де Кондільяк, французький філософ, основоположник асоціативної психології ("Трактат про відчуття").

1917 Юрій Петрович Любимов, театральний режисер, керівник Театру на Таганці. В Театрі на Таганці Юрій Любимов поставив близько сорока спектаклів, серед яких "Гамлет", "А зорі тут тихі...", "Полеглі і живі", "Пугачов", "Життя Галілея", "Послухайте", "Майстер і Маргарита", "Дім на набережній", "Борис Годунов", "Шарашка", "Електра", "Самовбивця", "Медея", "Хроніки В.Шекспіра", "Євгеній Онєгін" та ін.

1922 Володимир Васильович Монахов (1922-18.11.1983), кінооператор ("Стрибунка", "Висота", "Доля людини", "Оптимістична трагедія"), лауреат Ленінської премії.

1947 Марк Болан (1947-16.9.1977), англійський рок-музикант, лідер групи T.Rex. Загинув в автокатастрофі разом з дружиною.

1961 Ерік Столц, американський актор ("Спи зі мною", "Кримінальне чтиво").

1967 Сергій Чекрижов, композитор, клавішник групи "Нещасний випадок", повідомляє forUm.

Обговорити на форумі