друкувати


Скоро питимемо молоко лише від імпортних корів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-30 05:20:11
Українські молокопродукти знову не пройдуть європеревірку, вважають експерти. Хоча європейська комісія, яка працювала у вересні ще вердикту не винесла. Та українські підприємства мало що зробили для удосконалення своїх технологій. До того ж через нестачу молока від сільгосппідприємств вони закупають не дуже якісну сировину в населення. А в деяких випадках навіть і її не вистачає, адже корів на селі майже не залишилось.

Минулого року українське молоко вже забракували європейці. Мовляв, бактерій у ньому вище норми, та й ветслужба працює недосконало. Цього року комісари приїхали знову. Та, мабуть, безнадійно, вважають аналітики. Їхні приписи досі не виконані.

"Основний припис - щодо неузгодженості всіх дій між основними контролюючими органами. Це департамент ветеринарної медицини та Міністерство охорони здоров'я. Якісь певні позиції не контролюються по безпечності або по якості", - пояснює аналітик агроринку Інна Ільєнко.

Можливість торгувати молокопродуктами у Європі ставиться під сумнів і загальною нестачею молока в Україні. Людям невигідно тримати корів. Приміром, за рік Україна втратила 180 тисяч Зірок та Маньок.

"Пасти немає де, немає де сіно косить - зараз все повикупляли, позабирали", - жаліється мешканка села Малютянка (Київщина) та власниця корови Катерина Денисенко. У пані Катерини раніше було дві корови. Зараз - ледве прогодовує одну, а з 60-ти корів на селі залишилось тільки 10.

У Пухівці на Київщині корів ще менше – чотири на село. З молокозаводів до них вже майже не приїжджають: селяни молоко за гривню не віддають.

За словами мешканки села Пухівка Валентини Савченко, щоб прогодувати корову на місяць потрібно витратити як мінімум 500 гривень, не враховуючи підкорм. Якщо за день корова дає приблизно 25 літрів молока, господиня, у разі здачі молока за гривню літр підприємствам, якраз вийде на нуль.

"Вони ж дивляться, яка жирність молока. Вона у кожної корови різна. А ціну платять однакову – і за жирне, і за нежирне", - бідкається пані Валентина. Селяни кажуть: якщо б за молоко платили більше, люди б слідкували і за його якістю. І підприємства не відчували б дефіциту сировини.

Поки що лише 20% українського молока гідне європейського шлунка. Воно доїться на підприємствах механічними приладами - у стерильності. Тим часом українцям цього року доведеться смакувати імпортними маслом та сиром. Адже за 7 місяців цього року імпорт молочних жирів виріс у 123 рази, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі