друкувати


Пенсії: Непрацюючим, дітям війни, головам сільрад…

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-30 03:37:53
На запитання мешканців Прикарпаття під час чергової "гарячої" телефонної лінії відповідав заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в області Роман Берчак.

Цього разу наші пенсіонери цікавилися таким:

- Чи будуть підвищуватися пенсії з жовтня цього року?
- Звичайно будуть, оскільки постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня цього року №198 таке підвищення передбачено. Нагадаю, що його розмір для непрацюючих пенсіонерів з 1 квітня становив 7,50 грн, а з 1 липня – 14,2 грн, а з 1 жовтня збільшиться до 28,4 грн. Це підвищення відчує 302 тис. наших громадян. У цілому середній розмір пенсій по області з 807,28 грн зросте до 819,90 грн.

- Я не працюю з 2001 року, але такого підвищення не отримую, чому?
- Ви зверталися до управління Пенсійного фонду для з’ясування причин?

- Ні.
- Обов’язково зверніться, але з трудовою книжкою, в якій є запис про звільнення з роботи. Суть в тому, що підвищення встановлюється автоматизованим способом. Якщо Вам призначено пенсію в 2001 році і на час її призначення Ви продовжували працювати, в електронній пенсійній справі Ви рахуєтесь як працюючий. Отже підвищення Вам не нараховується. Якщо Ви подасте копію трудової книжки із записом про звільнення, то в електронну справу будуть внесені зміни і це підвищення Вам буде встановлено, при чому Ви отримаєте всі суми, починаючи з 1 квітня. Більше того, якщо після призначення пенсії Ви працювали тривалий час, але менше двох років, тобто не мали на той час права на перерахунок, то зараз Вам цей період дорахують до страхового стажу, а отже, збільшиться його коефіцієнт і, відповідно, розмір пенсії.

- Дякую, але в мене ще одне запитання: чи матиме право на це підвищення моя дружина, якщо звільниться з роботи?
- Звичайно, за умови звернення до управління Пенсійного фонду з трудовою книжкою це підвищення їй буде встановлено, при чому, з дати звільнення з роботи.

- Я маю статус дитини війни. Чому мені не виплачують підвищення в розмірі 30 відсотків від мінімального розміру пенсії? Хіба рішення Конституційного суду не обов’язкове для всіх державних органів, в тому числі і для Пенсійного фонду?
- Проблема в тому, що це підвищення платиться не за кошти Пенсійного фонду, а за рахунок державного бюджету. Скасувавши відповідну норму Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів", Конституційний суд не визначив механізму обчислення цього підвищення. Дійсно, Законом України "Про соціальний захист дітей війни" передбачено підвищення пенсій цій категорії на 30 відсотків мінімального розміру пенсії за віком. Але жодного чинного законодавчого акту, який би встановлював мінімальний розмір пенсії, в Україні немає. Посилання на ст.28 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", якою встановлений мінімальний розмір пенсії за віком на рівні прожиткового мінімуму, є безпідставними, оскільки в пункті третьому цієї ж статті чітко зазначено, що цей розмір застосовується для обчислення пенсій за віком виключно за цим Законом і то при наявності у чоловіків 25 років стажу, а у жінок – 20.

До речі, Пенсійний фонд України звертався з поданням до Конституційного суду за роз’ясненням щодо застосування мінімального розміру пенсій в розмірі прожиткового мінімуму при обчисленні підвищень дітям війни. В ухвалі Конституційного Суду України від 19 травня цього року чітко зазначено, що мінімальний розмір пенсії в розмірі прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, передбачений ст.28 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" не може поширюватися на правовідносини, що виникають на підставі інших законів, в тому числі використовуватися для обчислення розміру підвищення дітям війни, тобто в законодавстві є прогалина, яка потребує законодавчого врегулювання. Як підкреслив Конституційний Суд, ця прогалина полягає у відсутності механізму вирахування мінімальної пенсії за віком, на 30 відсотків якої мають підвищуватися пенсії дітям війни.

Отже цю проблему може вирішити лише Верховна Рада шляхом внесення змін або до ст.28 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", виключивши частину третю, яка забороняє застосування зазначеного мінімального розміру пенсії за віком при обчисленні пенсій та підвищень за іншими законами, або до ст.6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни", доповнивши її після слів "підвищуються на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком" словами "обчисленої відповідно до ст.28 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

- У травні було підвищення посадових окладів головам та посадовим особам сільських і селищних рад. Пенсійний фонд відмовляється робити перерахунок, посилаючись на відсутність змін у законодавстві або відповідного роз’яснення Міністерства праці та соціальної політики. Що Ви мені можете порадити?
- На сьогодні це питання врегульовано. Суть в тому, що Уряд, прийнявши постанову від 27 травня цього року № 504, якою підвищено на 50 відсотків посадові оклади головам та іншим спеціалістам місцевих рад, не передбачив змін у чинному законодавстві щодо призначення пенсій і проведення їх перерахунків зазначеній категорії осіб. Ці зміни були внесені лише в серпні і нині органи Пенсійного фонду приймають документи і призначають пенсії та проводять їх перерахунки відповідно до зазначених змін.

- Чому цього року при перерахунку пенсій не застосовується середня зарплата за 2008 р., тобто 1573,99 грн, а застосовується 1197,91 грн за 2007 р.?
- З юридичної точки зору навіть застосування середньої зарплати за 2007 р., тобто 1197,91 грн, при перерахунку пенсій у цьому році є неправомірним. Чинним законодавством передбачено застосування середньої зарплати за рік, що передує року звернення за призначення пенсій, лише при новому призначенні пенсій. Для перерахунку повинна застосовуватися базова зарплата, яка враховувалася при призначенні пенсії або при попередньому перерахунку. Це вимога ст.42 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", але Законами про державний бюджет на 2007 та 2008 р. до цієї статті вносилися зміни щодо застосування при перерахунку пенсій заробітної плати за рік, що передує року звернення за перерахунком.

Ці зміни були скасовані Конституційним судом і, відповідно, не мають юридичної сили. Кабінет Міністрів постановою від 28 травня 2008 р. №530 зберіг ці зміни, які діяли протягом 2008 р., і з 2008 р. при перерахунку пенсій застосовувалася середня зарплата за 2007 р. З 1 січня 2009 р. постанова втратила чинність і будь-якого іншого нормативного акту, який би врегулював це питання, на сьогоднішній день немає. Цю проблему вправі вирішити тільки Верховна Рада шляхом внесення відповідних змін до тієї ж ст.42, адже Конституційний Суд не скасував ці зміни через їх невідповідність, а лише через порушення процедури їх схвалення, бо вони повинні вноситися окремим законодавчим актом, а не разом із законом про бюджет.

Джерело: Головне управління пенсійного фонду в Івано-Франківській області
Обговорити на форумі