друкувати


Ікони самоперефарбувалися?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-29 04:02:22
І католицьким, і православним церквам відомі чудодійні оновлення старих ікон та фресок. Ці надприродні явища зафіксовані двічі в Галичині (1936 року в м. Глинянах та 1942 року в селі Плугів Золочівського району на Львівщині) й підтверджені церковними авторитетами. Отже, такі речі можна не спихати на екзальтовану уяву прихожан.

Наберемося відваги припустити, що подібне самооновлення ікон сталося третього липня цього року в греко-католицькій церкві села Богородичин нашого району. Так стверджує місцевий парох о. Василь Томин і так стверджує частина парафіян цієї церкви (інша частина пастви до чуда самооновлення ставиться скептично).

Ось що мовить отець Василь:

— Перед початком літургії спостерігаю, що на іконі Розп’яття, яка на дверях кивоту, відбуваються зміни. Вирізняються деталі стародавнього малюнку: на задньому плані проступають обриси будівель Єрусалиму, яких раніше ніхто не міг догледіти, увиразнилося тіло Спасителя. На картині "Тайна вечеря" вияскравилися різними барвами одежі апостолів, а над головою Христа увиразнилося сяєво. Раніше над головою Господа ледь був помітний тьмяний серпанок. Деякі ікони я, ніде правди діти, планував поміняти, бо вони надто примітивні, але тепер я не посмію їх рушити. Цей Божий знак не лише радість для мене і моїх прихожан, а й — відповідальність.

Слова отця Василя підтверджує Наталія Гнатюк:

— Деяким іконам у нашій церкві по двісті років, вони від часу дуже потьмяніли, хоч дві реставровані. Згадую той липневий день. Під час служби всі відчували якесь піднесення, потім отець Василь каже: "Люди, переконайтеся, наші ікони обновилися". Одні переконалися, деякі засумнівалися. Але я — не екзальтована фанатичка, я нормальна християнка, мені нічого привидітися не може. Придивіться: на сандаліях апостолів стало видно шнурівки, а хто їх бачив раніше?

Засвідчив оновлення ікон і уродженець Богородичина, нині мешканець Коломиї Йосип Гайдук:

— Коли я зайшов до храму, то мої перші слова були: "Коли ви перемалювали іконостас? Кольори стали яскравими і свіжими.

Протокольно засвідчили чудодійне самооновлення образів і громадянки Польщі Яніна Шмігель та Рената Гайдук, котрі відвідували цей храм у 2004, 2005 і 2006 роках.

Чи визнають оновлення ікон у Богородичині церковні ієрархи? Побачимо.

Автор: Мар’ян ЯРИЙ, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі