друкувати


Україна домовленостей не порушує

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-29 03:45:38
Жодна з 6 іноземних інспекційних груп, які перевірили військові об’єкти на території України в рамках Договору про звичайні збройні сили в Європі та Віденського документу 1999 року, не виявили порушень договірних зобов’язань з боку нашої держави.

Так, протягом останніх 10 днів в рамках реалізації Договору про звичайні збройні сили в Європі військові частини Збройних Сил України проінспектували одразу 4 іноземні інспекційні групи, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Мета проведення контрольних заходів полягала у перевірці дотримання Україною встановлених обмежень щодо кількості озброєння і військової техніки, які підпадають під дію Договору про звичайні збройні сили в Європі. Зокрема, цим міжнародним документом передбачено щорічний обмін інформацією між країнами-учасницями про чисельність особового складу, системи озброєння і техніки, а також інспекції територій країн, які підписали цей документ.

Так, одна верифікаційна група, до складу якої увійшли військові інспектори з Польщі, Німеччини, Нідерландів та США на чолі з підполковником Джейсоном Вудвордом, проінспектувала об’єкти окремої механізованої бригади 6-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України, що дислокується на Дніпропетровщині.

У свою чергу грецькі інспектори, групу яких очолював підполковник Теодорос Потоліос, відвідали з контрольною перевіркою навчальний танковий полк 169-го Навчального центру Сухопутних військ, що в смт Десна на Чернігівщині.

А верифікатори з Нідерландів та Люксембургу працювали у авіаційній бригаді тактичної авіації Повітряних Сил ЗС України, що у Василькові, та окремій механізованій бригаді, що в м. Біла Церква на Київщині. Крім того, військові інспектори з Канади в рамках Договору про звичайні збройні сили в Європі перевірили Центр забезпечення бронетанковим озброєнням і військовою технікою, що в Артемовську Донецької області.

У відповідності до Віденського документу 1999 року група верифікаторів Бундесверу на чолі з полковником Конрадом Сімоном перевірила бригаду берегової оборони Військово-Морських Сил ЗС України, що дислокується в Криму. Одночасно, в рамках двосторонньої Угоди між урядами України і Польщі про додаткові заходи зміцнення довіри та безпеки, польські інспектори, групу яких очолював майор Каміль Чудацький, перевірили на Львівщині об’єкти 80-го окремого аеромобільного полку 13-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України.

Як повідомив заступник начальника Управління верифікації Генерального штабу ЗС України полковник Анатолій Лойшин, жодна з інспекційних груп не виявила з боку України порушень договірних зобов’язань.

Довідка. Договір про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ) є одним із найвагоміших документів у галузі контролю над звичайним озброєнням та є важливим кроком на шляху зміцнення миру та європейської безпеки. Договір про ЗЗСЄ було підписано 19 листопада 1990 року у Парижі вищими представниками урядів і міністрами закордонних справ 22 країн. Після розпаду СРСР та Чехословаччини кількість держав-учасниць Договору збільшилася до 30. Договір, підписаний колишнім Радянським Союзом, був ратифікований Верховною Радою України 1 липня 1992 року. Період скорочення кількості озброєння і військової техніки завершився у нашій державі 31 жовтня 1995 року, коли в Києві, у присутності Міністра оборони України, військових аташе багатьох європейських держав, а також інспекційної групи Великої Британії відбулася урочиста церемонія ліквідації останнього танка, що підпадав під скорочення.

Сучасний етап характеризується адаптацією Договору, проведенням робіт щодо приведення його у відповідність до сучасних умов. Україна при цьому має виключний інтерес до адаптації та приділяє їй значну увагу, оскільки після розпаду Союзу отримала шість обмежувальних районів, що діяли на чотирьох різних територіях, зокрема, "фланговому районі", колишньому Київському військовому окрузі, Одеській області. Процес адаптації ДЗЗСЄ було успішно втілено підписанням у Стамбулі 19 листопада 1999 року Угоди щодо адаптації Договору. Основними напрямками адаптації Договору є еволюція обмежень озброєнь та військової техніки, перегляд функціонування Договору в сучасних умовах, регулювання розміщення іноземних військ, вдосконалення системи контролю та обміну інформацією. 21 вересня 2000 року Верховною Радою України було ратифіковано Угоду щодо адаптації Договору про ЗЗСЄ.

Віденський документ 1999 року, підписаний 55 державами-учасниками ОБСЄ, встановлює щорічний обмін між ними військовою інформацією, визначає механізми зменшення небезпеки, регламентує військові контакти і співробітництво, вимагає попереднього повідомлення про певні види військової діяльності, спостереження за ними, а також їх обмеження. Документ передбачає два види контролю за його виконанням: інспекції зазначених районів та відвідування для оцінки наданої інформації.

Віденський документ 1999 року висловлює побажання, щоби держави-учасниці вживали на двосторонньому, багатосторонньому та регіональному рівні, в тому числі на основі окремих домовленостей, додаткових заходів зі зміцнення довіри, відкритості та безпеки.

Угода між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Польща про додаткові заходи зміцнення довіри та безпеки, яка була підписана 16 квітня 2004 року, передбачає запровадження заходів транспарентності та прозорості у відношенні до прилеглих до кордону територій, зокрема, заздалегідь інформувати сторонами один одну стосовно проведення заходів військової діяльності певного рівня сил, які застосовуються, запрошення спостерігачів, обмін інформацією та контроль цих заходів. Подібні угоди у розвиток Віденського документу 1999 року підписані Україною з Угорщиною, Словаччиною і Білоруссю.


Обговорити на форумі