друкувати


Пізнавати Україну розпочали з Дністровського каньйону

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-29 03:24:13
Туризм – це складне поєднання культури, історії, економіки, міжнародних відносин та духовності. Тому підхід до розвитку цієї галузі має бути якомога ґрунтовнішим. Розуміючи це, Наукове географічне товариство та Всеукраїнський благодійний фонд "Україна – Свята Родина" провели Загальноукраїнський туристичний форум "Пізнаємо Україну".

Відбувся захід у символічні дні – 26-27 вересня, адже саме в останню неділю вересня всі фанати екскурсій і піших походів святкують Міжнародний День туризму. Місце для проведення теж обрали фантастичне – одне із семи природніх чудес України – Дністровський каньйон.

Метою форуму стало громадське обговорення Концепції розвитку вітчизняного туризму на 2010-2013 роки. Цей документ є основою Плану розвитку туризму, який погоджується державою і саме згідно якого має діяти та фінансуватися галузь. Участь у форумі взяли науковці, представники туристичних організацій, журналісти – кожен міг висловити свою точку зору щодо тексту документу та запропонувати ідеї, які зробили б його більш досконалим.

- Сучасний туризм не може ефективно розвиватися без залучення приватних інвестицій. Це зрозуміло кожному. Отже вочевидь, що у концепції необхідно глибше розписати модель державно-приватного партнерства, - висловив свою точку зору бізнесмен та голова благодійного фонду "Україна - Свята Родина" Іван Матiєшин. – Розвиток туризму неможливий і без проведення аналізу існуючих в Україні об’єктів туризму, складання їх загальноукраїнського кадастру. За відсутності такого реєстру багато об’єктів залишається незнаними нi державою, нi підприємцями, нi туристами – і цим історичним, природнім чи культурним пам’яткам залишається хіба що руйнуватися.

Цю думку підтримали всі учасники форуму. Популярності набули й ідеї, висловлені Ольгою Любiцевою, доктором географічних наук Київського національного університету iм. Шевченко: "Розвиток туризму потребує патріотичного виховання молоді. Виховання, завдяки якому людина ще з дитинства знала б та гордилася культурними, туристичними скарбами своєї держави. Давно назріла необхідність впровадження культурно-туристичною освіти у школах, впровадження програми регулярних екскурсій туристичних поїздок для молоді".

Погодилися присутні і з тим, що Концепції необхідна більша детальність, яка має замінити загальні фрази. Говорили також про те, що перш ніж створювати нову Концепцію слід проаналізувати діючу та зрозуміти, які її моменти так і не були виконані. Цю точку зору висловив Володимир Великочий, кандидат історичних наук Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника.

Аплодували стоячи учасники форуму виступу Володимира Петровського. Він, як голова Всеукраїнської профспілки працездатних інвалідів, сказав щодо необхідності внесення пункту не тільки про соціальний туризм, але й окремо – про туризм для інвалідів. Адже на сьогодні ці люди взагалі не мають змоги займатися туризмом, спеціалістів які б могли проводити такі тури один чи два на всю країну.

Та при цьому розвивати цей напрямок необхідно – активний відпочинок є частиною програми реабілітації, туризм дає інвалідам можливість повірити в свої сили. Так Володимир та ще четверо незрячих людей 24 серпня цього року стрибнули з парашутом. Відеоролик про цю подію був показаний учасникам форуму. Складно передати емоції, коли ти бачиш, як люди, яким набагато складніше в цьому житті, роблять речі, на котрі наважиться далеко не кожна здорова людина.

Ведучим форуму "Пізнаємо Україну" став відомий вчений, голова Українського географічного товариства В'ячеслав Олещенко. Підбиваючи підсумки роботи форуму він повідомив присутнім, що усі найважливіші думки, які прозвучали на заході будуть у найближчий час внесені до Концепції, і саме в такому вигляді вона буде подана на підпис до Кабміну.

А 27 вересня, відзначити Міжнародний день туризму учасники форму могли під час тригодинного сплаву мальовничим Дністровським каньйоном - щоб на практиці переконатися у потенціалі українського туризму. Найприємнішою новиною, яка прозвучала на закритті роботи зльоту стала така, що туристичний форум "Пізнаємо Україну" вирішили зробити не одноразовою, а регулярною подією, як буде проводитись в самих мальовничих куточках України.

Автор: Оксана ГОВЕРА, для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі